Logo
  • Blog
  • 12 september 2018

Tips voor een gezonde werkomgeving

De werkomgeving heeft grote impact op de motivatie en het werkgeluk van werknemers en hoe productief en efficiënt ze kunnen zijn. Een gezonde werkomgeving draagt dan ook bij aan het behalen van een positief resultaat onder stressvolle omstandigheden.

Een gezonde werkomgeving is goed voor jouw organisatie, omdat dit een positieve bijdrage kan leveren aan de bedrijfsresultaten. Een gezonde werkomgeving verbetert de productiviteit en verlaagt bijvoorbeeld de verzuimkosten en kosten met betrekking tot het vertrek van talent.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Cerami Inc. Green (@ceramiincgreen) on

Wat is een gezonde werkomgeving?

Met gezond bedoel ik de aandacht voor de mens in combinatie met zijn of haar werkplek en de omgeving. Er zijn vier aspecten waarmee je als organisatie rekening moet houden bij het creëren van een gezonde werkomgeving:

1. Fysieke omgeving, gezondheid en veiligheid
Een gezonde werkomgeving omvat ook de fysieke omgeving van het kantoor en de veiligheid van jouw werknemers. Verminder de stress van werknemers door te kijken naar de veiligheid van de werkplek. Eenvoudige dingen, zoals alle kabels afdekken met een kabelgoot om te voorkomen dat werknemers struikelen, zodat medewerkers zich er geen zorgen meer over hoeven te maken.

2. Organisatiecultuur
Iedere organisatie heeft eigen cultuur die de waarde en sfeer bepaalt. Wanneer je een positieve organisatiecultuur hebt gecreëerd, is de omgeving van de werkplek doorgaans gezonder omdat niemand iets heeft om ontevreden over te zijn. Een goede organisatiecultuur kan werknemers productief houden en zelfs de organisatie ondersteunen bij het behouden van talenten.

3. Ondersteunende werkcultuur
Iedereen heeft uitdagingen in het leven en mensen hebben geen aan-uitknop wanneer het gaat om het verwerken van emoties. Het is menselijk dat sommige persoonlijke emoties op de werkplek tot uiting komen. Probeer deze niet te negeren, maar probeer de werknemer te ondersteunen door medeleven te tonen. Je hoeft niet de hele dag bij ze te zitten, maar door bijvoorbeeld een e-mail te sturen, te zeggen dat jouw deur altijd open staat, laten zien dat je niet alleen geeft om de voortgang van de organisatie, maar dat je ook geeft om het welzijn van jouw werknemers. Vergeet niet dat een ondersteunende werkcultuur de basis is van een gezonde werkomgeving.

4. Healthy lifestyle
Werknemers zullen zorgen voor de organisatie waarvoor ze werken als ze weten dat er voor hen wordt gezorgd. Het inzetten van workplace wellness kan teambuilding, productiviteit, minder ziekteverzuim en minder ongevallen op de werkplek stimuleren. Je kan medewerkers helpen bij een healthy lifestyle en het afleren van ongezonde gewoonten. Wekelijks samen buiten vergaderen, elkaar op weg helpen met een goede slaapkwaliteit of elkaar uitdagen op het gebied van gezondheid zijn een aantal voorbeelden die een healthy lifestyle aanmoedigen en bevorderen.

Tips om een gezonde werkomgeving te creëren

Een gezonde en gelukkige werknemer is een productieve medewerker. Mensen die plezier hebben in hun werk hebben meer kans om intensief aan de slag te gaan met hun werk. Hieronder staan enkele tips om een gezonde werkomgeving te creëren:

Zoek de verbinding
Elke werkplek heeft een combinatie van karakters. Wat werkt om de ene werknemer te motiveren, hoeft niet altijd voor de ander te werken. Maak kennis met uw werknemers en ontdek of een hands-on aanpak of meer onafhankelijkheid hen zal helpen.

Bevorder de healthy lifestyle
Je kunt het welzijn van medewerkers stimuleren door maandelijks workshops aan te bieden, korting te geven op fitnessabonnementen of gezonde lunches aan te bieden. Dit stimuleert niet alleen een healthy lifestyle in de organisatie, maar het geeft hen ook de kans om de collega's beter te leren kennen.

Teambuildingactiviteiten
Teambuildingactiviteiten brengen medewerkers niet alleen dichter bij elkaar, ze zijn ook motiverend en dragen bij aan een positieve werkomgeving. Deze activiteiten helpen de interne communicatie en productiviteit te verbeteren, het vergroot het moraal op de werkplek en collega’s leren elkaar beter kennen.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Castles Can Fly HK (@castlescanflyhk) on

Gezond eten
Gezond eten gaat erom dat werknemers zich geweldig voelen, meer energie krijgen en hun humeur kunnen verbeteren met de juiste ingrediënten. Een andere geweldige manier om een gezonde werkomgeving te creëren is door gezond eten beschikbaar te stellen voor de werknemers. Je kunt ook een schaal met fruit als snacks verzorgen.

Schoon en comfortabel kantoor
Werken in een schoon en comfortabel kantoor kan enorme gevolgen hebben voor de interacties tussen werknemers. Zelfs wanneer er op jouw kantoor niet genoeg daglicht aanwezig is, probeer dan moeite te doen om een ontspannen sfeer te creëren met comfortabel meubilair en met een comfortabele werkuitrusting (zoals soundmasking wanden en zit-sta bureau’s) en door lampen te gebruiken die daglicht nabootsen.

Regelmatige pauzes
Een ander manier om een gezonde werkomgeving te creëren, is door werknemers aan te moedigen om regelmatig een pauze van 5 minuten van hun bureau te nemen. Regelmatig pauzeren kan helpen spiervermoeidheid tegen te gaan, vermoeidheid van de ogen te verlichten en het concentratieniveau te herstellen.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Laura (@laura_kulbe) on

Veel succes bij het creëren van een gezonde werkomgeving!

 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.