Logo
  • Nieuws
  • 4 april 2022

Shanna Bosmans allereerste Chief Hybrid Officer (CHO) bij Microsoft

Microsoft Nederland introduceert vandaag Shanna Bosmans als allereerste Chief Hybrid Officer (CHO). Deze nieuwe functie is in het leven geroepen om de transformatie van Microsofts hybride manier van werken verder te stimuleren. Hoewel technologie heeft bewezen de basisinfrastructuur te leveren voor werken op afstand en 'hybride' werken, gelooft Bosmans dat het nu tijd is om ons te richten op de mensen en het doorbreken van oude gedragspatronen in het werk en de organisatiecultuur.

Beeld Shanna Bosmans allereerste Chief Hybrid Officer (CHO) bij Microsoft

“We zijn niet meer dezelfde mensen die begin 2020 naar huis werden gestuurd na de uitbraak van de pandemie” zegt Bosmans. “De afgelopen twee jaar hebben de manier waarop we werk definiëren als onderdeel van ons leven drastisch veranderd. Wat we nu zien gebeuren, is dat mensen de neiging hebben snel terug te vallen in hun oude werkgewoonten nu de beperkingen verdwijnen. Dit komt zowel door de mensen zelf als door de verwachtingen vanuit de organisatie, die teruggrijpt naar gewoontes uit het verleden. Het is mijn taak om dit gedrag aan de kaak te stellen en bij te dragen aan een cultuurverandering binnen organisaties die ultieme flexibiliteit, zorg, welzijn en asynchroon werken mogelijk maakt, met kantoren die veranderen in sociale hubs."

'Het is essentieel voor organisaties en managers om duidelijke werkafspraken te maken met werknemers in overeenstemming met de organisatiecultuur'

Bosmans vervolgt: "Er is geen one-size-fits-all als het gaat om de manier waarop mensen willen werken. Onze voorkeuren verschillen en ons privé- en werkleven vraagt om flexibele werkschema's. Waarom zouden we dan eisen dat mensen op dezelfde plaats, op hetzelfde tijdstip dezelfde vergaderingen bijwonen, als die momenten niet goed uitkomen, of gepland zijn op een moment waarop niet iedereen op zijn best is? We moeten inzien dat de enige manier waarop een bedrijf tegenwoordig succesvol kan zijn, is door werknemers de mogelijkheid te geven om zelf te bepalen waar, wanneer en hoe ze werken, in harmonie met hun persoonlijkheid en levensstijl. Het is daarbij essentieel voor organisaties en managers om duidelijke werkafspraken te maken met werknemers in overeenstemming met de organisatiecultuur. ”

Hybride werken laten werken

De weg van Microsoft naar hybride werken, waarbij werknemers de vrijheid hebben om te kiezen hoe ze werken op en buiten kantoor, begon lang voordat de pandemie dit in een stroomversnelling bracht. Deze ervaring en de vroege lessen die daaruit werden getrokken, bleken waardevol tijdens de pandemie. Uit recent onderzoek van de softwareleverancier blijkt dat organisaties over de hele wereld echter nog steeds uitdagingen ondervinden om hybride werk te laten werken. Uit het jaarlijkse Work Trend Index-onderzoek van 2022 blijkt bijvoorbeeld dat meer dan een derde (39%) van de Nederlandse werknemers die momenteel hybride werken, het komende jaar volledig op afstand wil werken, maar dat managers zich niet gesterkt voelen om teamnormen te creëren om dit te faciliteren. Meer dan twee derde (65%) van de managers in Nederland zou willen dat ze meer konden doen om verandering voor hun team te realiseren, maar heeft niet de invloed of de middelen. Bovendien geeft meer dan de helft (56%) van de managers aan dat het management out of touch is met de werkvloer. Slechts 23 procent van de werkgevers heeft teamafspraken gemaakt over wanneer, hoe en waarom naar men naar kantoor gaat. Kortom: er is behoefte aan hybride werk, al dan niet volledig vanuit huis, maar organisaties en managers hebben niet de juiste processen en hulpmiddelen om dit te realiseren.

'Leidinggevenden moeten een nieuw werkmodel creëren rond 3 P's: People, Places en Process'

Cultuurverandering

Om dit te bereiken is de softwareleverancier begonnen met het doorvoeren van een cultuurverandering die zich richt op drie gebieden:

  • People - inclusief asynchroon werken waarbij technologie het mogelijk maakt samen te werken zonder tegelijkertijd in dezelfde ruimte of online meeting te hoeven zijn. Daarbij ligt de focus op het verbeteren van de harmonie tussen werk en privé.
  • Places - kantoorruimtes die sociale ontmoetingsplekken worden om de momenten waarop je juist fysieke meetings wil hebben te faciliteren. Daarnaast moeten vergaderzalen geschikt gemaakt worden voor hybride meetings.
  • Processes - het creëren van handvatten die managers helpen werknemers te managen, te coachen en in staat te stellen om echt gebruik te maken van extreme flexibiliteit in hun werk.

Bosmans: "Een succesvolle toekomst van hybride werken vereist inzet op alle drie de gebieden. Toch ben ik er sterk van overtuigd dat hybride werken in essentie draait om mensen met hun gevoel om ergens bij te horen en iets bij te kunnen dragen, naast ieders unieke kwalificaties. Ons doel is ervoor te zorgen dat ieder van hen zijn potentieel ten volle kan benutten, wat op zijn beurt de organisatie ten goede komt. Ik ben vastberaden om de cultuur van extreme flexibiliteit en zorgzaamheid, die we bij Microsoft hebben opgebouwd, verder te versterken en hoop dat we andere organisaties kunnen inspireren om ons voorbeeld te volgen."

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.