Logo
  • Nieuws
  • 3 september 2020
  • Bron: MKB Nederland

Derde steunpakket: investerend de crisis uit

Investeringen stimuleren, een wendbare arbeidsmarkt en ondersteuning van ondernemers om hun bedrijf weer productiever te maken. MKB-Nederland onderschrijft van harte de maatregelen die het Nederlands Comité voor Ondernemerschap aanbeveelt om het midden- en kleinbedrijf door en uit de crisis te helpen en zijn rol als banenmotor te blijven waarmaken.

Beeld Derde steunpakket: investerend de crisis uit

Die sluiten goed aan op de eigen voorstellen die de ondernemersorganisatie bij het kabinet heeft ingebracht voor het derde steunpakket en om investerend de crisis uit te komen. Het comité wil met zijn advies aan het kabinet een bijdrage leveren aan de maatregelen die de komende tijd moeten worden genomen.

Net als MKB-Nederland geeft ook het Comité aan dat overheidsmaatregelen moeten inspelen op de verschillende fases waar ondernemers zich met hun bedrijf in bevinden. Zo hebben bedrijven met nauwelijks nog omzet en weinig toekomstperspectief behoefte aan ondersteuning bij herstructurering, herstarten, stoppen en omscholing van medewerkers. Andere bedrijven hebben juist behoefte aan financiering en versterking van het eigen vermogen om te kunnen investeren. De ondernemersorganisatie pleit al langer bij het kabinet voor een massief pakket om de private investeringen - 80 procent van alle investeringen -  te stimuleren.

Hard geraakt

Het comité constateert dat het midden- en kleinbedrijf hard is geraakt door de coronacrisis, harder dan de rest van de economie. Bijna driekwart van de mkb-ondernemers heeft de omzet zien dalen en meer dan de helft ziet ook in het derde kwartaal de omzet nog teruglopen. Om banen te creëren en het mkb te versterken, is een 'Herstel- en groeiplan mkb' nodig, zegt het comité. Een gericht pakket om het tij te keren, versneld uit de crisis te komen, het vertrouwen te herstellen en groei van het mkb te bevorderen, aldus het comité. Dit plan beschrijft tien gerichte maatregelen, die rekening houden met de fase van herstel waarin een bedrijf zich bevindt en met de verschillen tussen bedrijven.

Meer informatie investeringspakket herstel en groei mkb

 

 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.