Logo
  • Nieuws
  • 20 juli 2022
  • Bron: CfPB

CfPB start Nationaal Onderzoek naar activiteit-gerelateerd werken

De wereld van werk is in transitie. De laatste jaren zijn bijvoorbeeld steeds meer kantoren ingericht voor ‘activiteit-gerelateerd werken’. En als gevolg van de ervaringen die zijn opgedaan tijdens de coronapandemie is ‘hybride werken’ momenteel sterk in opkomst. Maar wat doen mensen eigenlijk precies op hun verschillende werkplekken? 

Beeld CfPB start Nationaal Onderzoek naar activiteit-gerelateerd werken

In het Nationaal Onderzoek ‘Activiteiten op het werk’ brengt het Delftse kenniscentrum Center for People and Buildings (CfPB) dat in kaart om in een vervolgonderzoek in te gaan op de manier waarop werkomgevingen het best kunnen worden ingevuld. “We zoeken deelnemers”, zegt CfPB-onderzoeker Maaike Niekel.

De keuze voor een werkplek wordt meer en meer afgestemd op de taak die op dat moment uitgevoerd moet worden. Om dit ‘activiteit-gerelateerd werken’ optimaal te laten functioneren is het belangrijk om te weten welke activiteiten mensen zoal ontplooien op een gemiddelde werkdag. Niekel: “En daar is opvallend weinig onderzoek naar gedaan. Het laatste structurele onderzoek naar dit onderwerp is al meer dan 20 jaar oud. Daarom hebben we een nieuw nationaal onderzoek opgezet waarmee we systematisch in kaart willen brengen wat mensen doen tijdens hun werkuren.”

Alles wat mensen doen tijdens een werkdag

De hoofdvraag binnen dit onderzoek luidt: ‘Beschrijf in zoveel mogelijk werkwoorden welke activiteiten jij in je werk uitvoert’. “Daarbij gaat het om álles wat mensen doen tijdens een werkdag”, benadrukt Niekel. “Dus bijvoorbeeld niet alleen ‘telefoneren’ en ‘overleggen’ maar bijvoorbeeld ook ‘pauzeren’ en ‘theedrinken’.” De onderzoekers zijn benieuwd of de huidige typeringen van activiteiten verschillen van de wijze waarop mensen hun werk in het verleden omschreven. “Een systematische analyse van de gerapporteerde activiteiten zou gevolgen kunnen hebben voor de manier waarop werkomgevingen het best kunnen worden ingevuld om tegemoet te komen aan de behoeftes van gebruikers. Dat willen we in een vervolgonderzoek aan de orde stellen.”

Deelname is eenvoudig

Het huidige onderzoek is geheel gericht op het inventariseren van activiteiten. Het CfPB nodigt zoveel mogelijk mensen uit om deel te nemen aan het nationale onderzoek. Niekel: “We hebben een korte vragenlijst gemaakt, die heel eenvoudig en snel in te vullen is. Verschillende grote organisaties hebben hun medewerking al toegezegd. Maar we zoeken nog meer mensen die willen meewerken. Want hoe meer deelnemers, hoe betrouwbaarder de uitkomsten.”

Meer informatie en deelnemen aan het Nationaal Onderzoek ‘Activiteiten op het werk’

De eerste resultaten van het onderzoek worden gepresenteerd tijdens het CfPB Jaarcongres dat gehouden wordt op 13 oktober.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.