Logo
  • Nieuws
  • 3 maart 2022
  • Bron: HapinessBureau

Bij VodafoneZiggo doen ze niet aan hybride vergaderen

Nu de beperkende coronamaatregelen grotendeels zijn opgeheven, werken veel organisaties scenarios uit om hybride te werken. Wat komt er allemaal bij kijken om echt hybride te werken en waar loop je in de praktijk dan tegen aan? Thijs van Loon, HR Director Reward & People Experience bij VodafoneZiggo heeft met zijn (management) team het hybride werken helemaal voorbereid. Onderdeel van dit beleid is dat vergaderingen  zoveel mogelijk thuis plaatsvinden. Ze hebben dan ook geen mogelijkheid voor hybride vergaderen zo vertelt Van Loon in gesprek met het HappinessBureau.

Beeld Bij VodafoneZiggo doen ze niet aan hybride vergaderen

Het hybride werken-beleid van VodafoneZiggo is formeel vastgelegd maar wel vrijwillig aldus Van Loon: “Het kantoor staat voor iedereen open, want niet iedereen heeft de mogelijkheid om thuis te werken. Maar het is wel formeel vastgelegd. Daarbij zijn we uitgegaan van onze purpose: ‘plezier en vooruitgang met elke verbinding’. Plezier en verbinding bereik je met elkaar, met je team op kantoor. Daarom hebben we gezegd: werk twee tot drie dagen op kantoor en twee tot drie dagen thuis. De dagen die je op kantoor werkt, zijn teamdagen, om de connectie te maken met elkaar.”

Connected working

Om tot een beleid te komen zijn de medewerkers om hun ideeen en mening gevraagd. Die liepen best uiteen, maar er kwam heel duidelijk uit naar voren dat veel medewerkers het hybride aspect of zoals ze het bij VodafoneZiggo noemen connected working heel belangrijk vonden. Van Loon: "Schrijf het kantoor niet af, want dat is een fijne plek om te zijn.”

Functie kantoor verandert

Het kantoor blijft dus. Wel verandert de functie ervan. Je gaat er om andere redenen naartoe. Dat is ook in het beleid meegenomen. "Als je een teamdag hebt, moet je als manager niet de hele dag in een-op-eengesprekken zitten. Dat kun je vanuit huis doen, evenals alle andere reguliere, transactionele meetings. De andere meetings, waarbij emotie en creativiteit komt kijken en je de connectie wilt maken, doe je op kantoor."

Kantoorinrichting aanpassen

Dat vergt iets anders van je kantoorinrichting aldus Van Loon. Het viel echter mee hoeveel ze moesten aanpassen. Ze konden volstaan met wat meer samenwerkingsplekken en co-creatieplekken.

Hybride vergaderen wordt niet gefaciliteerd

Hybride werken houdt echter niet hybride vergaderen in. Er is bewust gekozen om vergaderingen zoveel mogelijk thuis plaats te laten vinden. En daar zijn ze redelijk streng in aldus Van Loon: "We weten uit de literatuur, bijvoorbeeld uit onderzoek van Microsoft zelf over het gebruik van Teams, dat als een deel van de mensen in de kamer zit en een aantal zit remote, er geen gelijk speelveld meer is. Een van de voordelen van het vergaderen op afstand is dat ook de wat introvertere mensen meer spreektijd krijgen. Dat effect verzwak je of maak je ongedaan als er een aantal op kantoor zit en een aantal thuis."

En als je wél met een paar collega’s op kantoor bent en je hebt een meeting? Dan pakt iedereen zijn laptop en gaat op een eigen plek zitten en belt in naar de meeting.

Lees hier het hele interview met Thijs van Loon op site van HappinessBureau

Luister hier de podcast van HR Prakijk over het hybride werken-beleid bij VodafoneZiggo 

 

 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.