Logo
  • Nieuws
  • 17 april 2020
  • Bron: Rabobank Research

89 procent van de economie kan op 1,5 meter afstand draaien

Bijna 90 procent van de economische activiteit in Nederland kan met ten minste anderhalve meter afstand of thuis worden uitgeoefend. Ongeveer 10 procent kan dat niet. Voor deze sectoren moet een aparte oplossing komen. Tot deze inschatting komt RabobankResearch – Economisch Onderzoek.

Beeld 89 procent van de economie kan op 1,5 meter afstand draaien

Van de 90 procent kan 43 procentpunt geheel thuis werken. Vooral in de ICT,  specialistische zakelijke dienstverlening en bij financiële instellingen kunnen werkenden grotendeels vanuit huis blijven werken.

Buitenshuiswerken op afstand

In de landbouw, bouw en industrie kan vrijwel niet worden thuisgewerkt, maar kunnen werkzaamheden wel op meer dan anderhalve meter van anderen doorgang vinden.

Aparte oplossing

Ongeveer tien procent van de Nederlandse economie kan niet op meer dan anderhalve meter afstand van anderen plaatsvinden. Het gaat dan vooral om de horeca, zorg en overige dienstverlening zoals de kappersbranche; voor deze sectoren moet een aparte oplossing komen.

Versoepeling maatregelen

Gegeven de sectorstructuur van Nederlandse regio’s kan vooral de noordvleugel van de Randstad grotendeels worden omgevormd tot thuiswerkeconomie. Hier zal een versoepeling van de coronamaatregelen anders uitpakken dan in het zuidwesten en noordoosten van Nederland, waar minder kan worden thuisgewerkt.

Zie Rabobank Research voor de exacte rekenmethode en inschatting per sector en activiteit

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.