Logo
  • Nieuws
  • 20 mei 2008
  • Arzu Kokeng
  • Bron: Redactie HRpraktijk.nl

Verplicht fitnessen voor werklozen en WAO’ers

In een groeiend aantal Deense gemeenten moeten werklozen en arbeidsongeschikten verplicht aan beweging doen. Een verbeterde conditie geeft hen meer energie en weer zin om aan de slag te gaan. Dat meldt Trouw.

Beeld Verplicht fitnessen voor werklozen en WAO’ers

Het aantal gemeenten in Denemarken dat werklozen ertoe verplicht drie maanden aan fitness te doen, neemt snel toe omdat de vraag naar arbeidskrachten groot is.

 

Werklozenfitness

“Het is allang bekend dat een goede lichamelijke conditie een positieve invloed heeft op de psychische conditie”, zegt Evald Asp Sørensen, gemeenteraadslid voor de sociaal-democraten in het nabijgelegen Ikast-Brande. Deze gemeente stuurt sinds januari dit jaar werklozen naar fitness, na een succesvol project met personen die ziekengeld ontvangen. De invoering van het verplichte fitnessen is niet ongemerkt gebleven.

 

Vorm van bemoeien

Critici spraken van ‘dwangarbeid’ en het onnodig bemoeien met de persoonlijke levenssfeer van mensen. “Dat kan soms niet anders”, aldus gemeenteraadslid Sørensen. “Uitkeringsinstanties controleren al jarenlang het banktegoed van uitkeringstrekkers, dat is ook een vorm van bemoeien”, meent hij. “Ik heb er totaal geen moeite mee”, zegt Andersen. “Van mij mag er best dwang achter zitten.”

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.