Logo
  • Nieuws
  • 13 maart 2008
  • mr. H. Moltmaker

Ontslag op staande voet moet redelijk zijn

Een werkgever moet alle omstandigheden betrekken voordat hij overgaat tot ontslag op staande voet. Dat blijkt maar weer eens uit de zaak die de medewerker van een luchtvaartcateringbedrijf aanspande. Hij werd door zijn werkgever op staande voet ontslagen wegens het eten van cashewnoten die retour kwamen uit een vliegtuig.

Beeld Ontslag op staande voet moet redelijk zijn

De werkgever hanteert een strikt beleid waarbij iedere diefstal – hoe gering de waarde ook is – leidt tot ontslag op staande voet. Dit was al eerder met succes toegepast. In dit geval erkende de werknemer dat hij op de hoogte was van het beleid en dat hij in een moment van onachtzaamheid de cashewnoten had gepakt. De financiële consequenties van ontslag zouden voor hem enorm zijn.

 

Beleid geen garantie

De kantonrechter oordeelt dat de werkgever had moeten kiezen voor een minder zware maatregel, zeker omdat de werknemer altijd goed had gefunctioneerd. Het hebben en consequent hanteren van beleid is volgens hem een van de belangrijkste voorwaarden voor ontslag op staande voet, maar het betekent geen garantie op succes. De werkgever moet ook kijken naar de persoon van de werknemer. Relevante vragen zijn dan: heeft de werknemer altijd goed gefunctioneerd? Hoe sterk is het bewijs? Wat zijn de gevolgen van het ontslag voor de werknemer?

 

Als u twijfelt of de situatie ernstig genoeg is voor ontslag op staande voet, is het verstandig een minder zware disciplinaire maatregel op te leggen, vergezeld van een schriftelijke waarschuwing dat bij herhaling wel onmiddellijk ontslag volgt.

 

Kantonrechter Haarlem, 2 januari 2008, LJN: BC1646

 

Bij ontslag op staande voet moet u alle omstandigheden meewegen. Het hebben en strikt hanteren van beleid is een voorwaarde, maar geen garantie voor succes.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.