Logo
  • Nieuws
  • 22 januari 2018
  • Bron: Achmea

Minder ontslag, meer problemen bij langer dan 2 jaar ziek

Het aantal vragen over ontslagzaken als gevolg van een reorganisatie loopt terug. Ook het aantal ontslagzaken vanwege disfunctioneren en het ontslag op staande voet dalen flink. Een opvallende stijger binnen het arbeidsrecht is de toename van het aantal ontslagzaken als gevolg van langer dan 2 jaar ziekte. Dat blijkt uit de nieuwe juridische barometer 2017-2018 van Stichting Achmea Rechtsbijstand (SAR).

 

Beeld Minder ontslag, meer problemen bij langer dan 2 jaar ziek

De juridische barometer laat de meest voorkomende vragen om juridische hulp zien en geeft een prognose voor 2018.

De opbloeiende economie zorgt voor minder reorganisatieontslagen. Door de nieuwe spelregels vanuit de WWZ, waar werkgevers zich over het algemeen goed aan houden aldus Achmea zorgen voor minder ontslagzaken wegens disfunctioneren en ontslag op staande voet.

De toename van het aantal vragen ontslagzaken als gevolg van langer dan 2 jaar ziekte (stijging maar liefst 64%) schrijft de stichting toe aan het feit dat de huidige wetgeving voor deze categorie werknemers nog niet veel mogelijkheden biedt als het gaat om het recht op de transitievergoeding. Veel werkgevers houden het dienstverband slapend. Met veel vragen van de verzekerden tot gevolg aldus Achmea Rechtsbijstand.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.