Logo
  • Nieuws
  • 6 september 2019
  • Bron: CNV vakmensen

Mag je iemand per Whatsapp ontslaan? Ja dat mag. Maar…

Onlangs kregen 21 Tory-parlementariërs in het Verenigd Koninkrijk het dringende verzoek de partij per direct te verlaten. Per Whatsapp, zo lekte uit via Sky News. Is dat eigenlijk wel rechtsgeldig?

Beeld Mag je iemand per Whatsapp ontslaan? Ja dat mag. Maar…

Ja oordeelde eerder in 2016 al een rechter in een zaak over ontslag op staande voet per Whatsapp. De opzegging via Whatsapp met daarin vermeld de reden voor het ontslag op staande voet, blijkt voldoende om aan de eis van directe melding te voldoen.

Pascal Besselink, senior jurist arbeidsrecht bij juridisch dienstverlener DAS zei daar destijds over: "Het maakt niet uit of de bevestiging van het gegeven ontslag op staande voet nu per briefpost, per duif, mail of via Whatsapp is gedaan met dien verstande dat er wel bewijs moet zijn dat de inhoud van de bevestiging de geadresseerde heeft bereikt. Met twee blauwe vinkjes in Whatsapp of het krijgen van een reactie op die Whatsapp lijkt dat bewijs te zijn geleverd."

Je moet dus als werkgever aan kunnen tonen dat de werknemer de ontslagaanzegging heeft ontvangen. Volgens CNV vakmensen zijn de twee blauwe vinkjes daar echter geen bewijs voor. Ze geven namelijk niet aan dat de geadresseerde het bericht heeft gelezen. Pas als degene op het bericht reageert, ziet de rechter dat als bewijs.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.