Logo
  • Nieuws
  • 11 februari 2016
  • Lianne Bouman

Wat valt wel/niet per 2016 voor loonaangifte onder contractloon?

Vanaf 1 januari 2016 moet u bij de loonaangifte ook het contractloon per aangiftetijdvak vermelden. Maar let op: niet alle looncomponenten tellen mee bij het vaststellen van het contractloon.

Beeld Wat valt wel/niet per 2016 voor loonaangifte onder contractloon?

Bepalend bij het vaststellen van het contractloon is of de componenten onderdeel zijn van het vaste loon per loonperiode. De loonbestanddelen die in ieder geval niet moeten worden meegerekend zijn:

  • loon in natura, inclusief de waarde van vakantiebonnen;
  • netto onkostenvergoedingen, zoals reiskostenvergoedingen of een vergoeding voor thuis werken.

Vakantiebijslag, bonussen en een 13e maand of eindejaarsuitkering tellen alleen mee voor het contractloon als zij omgezet zijn in vaste bedragen per loonperiode en dus onderdeel uitmaken van een all-in-loon. Bijzondere beloningen die apart uitbetaald worden, tellen niet mee voor het contractloon.

Wel meetellen

De looncomponenten die ‘altijd’ meetellen voor het contractloon zijn:

  • vaste, contractueel overeengekomen bruto toeslagen die de organisatie boven op het periodieke loon uitbetaalt, zoals vakantiebijslag, diplomatoeslag en afkoop van bovenwettelijke vakantiedagen;
  • loon dat een werknemer inzet voor een cafetariaregeling;
  • stortingen van het vaste loon in een tijdspaarfonds; en
  • stortingen van het vaste loon in een benefit budget.

Benefit budget

Het Benefit Budget is een bruto bedrag dat een werknemer maandelijks naast zijn bruto salaris ontvangt. Het Benefit Budget vertegenwoordigt de waarde van een serie arbeidsvoorwaarden die in de vorm van geld aangeboden worden. De werknemer bepaalt vervolgens zelf waaraan hij het Benefit Budget wilt besteden. Zo kan het Budget direct uitbetaald worden, kunnen er ‘producten’ mee aangekocht worden (binnen het model dat de werkgever daarvoor aanbiedt) of kan het gereserveerd worden voor uitbetaling op een later tijdstip.

Stappenplan loonaangifte invullen

Cafetariamodel

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.