Logo
  • Nieuws
  • 3 april 2008
  • Arzu Kokeng
  • Bron: Redactie HRpraktijk.nl

Vlijtige stagiairs voor slechts 1,55 euro bruto per uur

Stagiairs worden te slecht betaald, terwijl ze als gevolg van de arbeidskrapte een steeds belangrijkere rol binnen het Nederlandse bedrijfsleven spelen. Dit blijkt uit het Nationaal Stage Onderzoek 2008 van Stageplaza.nl.

Beeld Vlijtige stagiairs voor slechts 1,55 euro bruto per uur

Dit onderzoek heeft in maart 2008 plaatsgevonden. Aan de hand van een online enquête werd gevraagd naar de mening van studerend Nederland op het gebied van stage-ervaringen.

 

Gemiddeld 268,75 euro bruto per maand

Maar liefst 42 procent van ruim 2250 studenten zegt absoluut niet blij te zijn met de stagevergoeding. De stagiairs verdienen gemiddeld 268,75 euro bruto per maand in 2008. Dit is een verbetering ten opzichte van vorig jaar, toen stagiairs gemiddeld nog 246,90 euro per maand verdienden.

 

Bijbaantje naast de stage

De meeste stagiairs zijn 40 uur of meer per week op hun stageplek te vinden. Om toch rond te kunnen komen heeft 60 procent een bijbaantje naast de stage. Ruim de helft hiervan heeft een bijbaan voor meer dan 8 uur per week. 13 Procent werkt naast de stage zelfs meer dan 16 uur per week. Ook zijn er studenten die hun lening van IB-Groep tijdelijk hoger zetten.

 

Invloed op het prestatievermogen

Vorig jaar bleek uit het Nationaal Bedrijvenonderzoek 2007 dat 49 procent van de bedrijven bereid was meer stagevergoeding te betalen aan stagiairs. Dit is echter nauwelijks tot niet gebeurd, zo blijkt uit de nieuwe resultaten. En dat terwijl bijna 40 procent van de studenten van mening is dat de hoogte van de stagevergoeding invloed heeft op het prestatievermogen van de stagiair.

 

Als u de stagevergoeding rechtstreeks aan de school of het stagefonds overmaakt, hoeft u geen loonheffing in te houden. Ook zijn er geen premies werknemersverzekeringen verschuldigd.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.