Logo
  • Nieuws
  • 19 november 2019
  • Bron: ADP

Nederlander wil meer keuzevrijheid bij uitbetaling van het salaris

Nederlanders willen meer keuzevrijheid wanneer het gaat om het uitbetalen van hun salarissen. Het gaat dan bijvoorbeeld om de betaalfrequentie, de mogelijkheid om het salaris eerder te ontvangen en de optie tot directe uitbetaling op een gewerkte dag. Ruim 40 procent van de Nederlandse werknemers geeft aan dat de keuze uit verschillende betaalopties van doorslaggevend belang kan zijn bij hun keuze om op een baanaanbod in te gaan.

Beeld Nederlander wil meer keuzevrijheid bij uitbetaling van het salaris

Dat blijkt uit het onderzoek ‘Future of Pay’ van HR-dienstverlener ADP. ADP onderzocht hoe ruim 1.000 werknemers uit Europa – waaronder 250 Nederlanders – en ruim 800 Europese werkgevers denken over (de toekomst van) salarisbetaling.

Bijna de helft wil betalen voor voorschot salaris

Nederlanders besteden hun salaris het liefst aan hun familie, gevolgd door huisvesting en activiteiten zoals hobby’s en vakanties. Opvallend is dat bijna de helft van de Nederlandse werknemers (45%) aangeeft te willen betalen voor de mogelijkheid om minimaal eenmaal per jaar vervroegd hun salaris overgemaakt te krijgen. Belangrijke onvoorziene uitgaven zijn hiervoor de voornaamste reden. Maar ook voor kosten die werknemers wel zien aankomen – zoals grote uitgaven, vakanties, belastingen en reguliere rekeningen – zouden zij hiervan gebruik willen maken.

Wat organisaties nu al kunnen doen

De meeste Nederlandse werkgevers zijn momenteel (nog) niet erg vooruitstrevend als het gaat om het aanbieden van verschillende betaalmethoden en -frequenties. Volgens het onderzoek zien Nederlandse bedrijven in vergelijking met andere Europese landen het minst de noodzaak voor het aanbieden van andere betaalmethoden dan bankoverschrijvingen.

“Zonder direct uit te gaan van de huidige onmogelijkheden, zijn er ook genoeg andere manieren om werknemers tegemoet te komen”, vertelt Martijn Brand, algemeen directeur van ADP. “Zo kunnen werkgevers bijvoorbeeld met een persoonlijk keuzebudget meer flexibiliteit bieden waardoor werknemers hun vakantiegeld op een eigen gekozen moment in één geheel of juist per maand in delen kunnen laten uitkeren. En kijk ook verder dan alleen het salaris. Uit het onderzoek blijkt dat Nederlanders hobby’s en vakanties belangrijk vinden, probeer daar ook in het HR-beleid gehoor aan te geven door bijvoorbeeld de mogelijkheid te bieden om vakantiedagen bij te kopen.”

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.