Logo
  • Nieuws
  • 19 mei 2008
  • Arzu Kokeng
  • Bron: Redactie HRpraktijk.nl

Donner snoeit in jeugd-wao

Minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) wil de regeling voor jonggehandicapten aanpassen om meer van hen aan het werk te helpen. Jonggehandicapten die niet volledig worden afgekeurd moeten vanaf 2010 verplicht een baan accepteren. Het kabinet praat deze week over de voorstellen, aldus ingewijden. Zo meldt het NRC Handelsblad.

Beeld Donner snoeit in jeugd-wao

Ook krijgen Wajongers in de toekomst nog maar 70 in plaats van 75 procent van het minimumloon als uitkering. De nieuwe voorstellen gelden niet voor de 166.000 jongeren die nu al Wajong hebben. Donner gaat er vanuit dat werkende Wajongers minimaal 20 procent van het minimumloon zelf verdienen. Wajongers die niet kunnen werken, houden de rest van hun leven een uitkering van 75 procent.

 

Vraag om nieuwe regels

De Tweede Kamer verzocht Donner eerder met maatregelen te komen om Wajongers aan het werk te helpen. Nu komen zij bijna automatisch bij een levenslange uitkering terecht, terwijl een groot deel van hen kan en wil werken. Op dit moment worden jonggehandicapten op hun 18e gekeurd voor de Wajong. Donner maakte al eerder bekend in de toekomst twee keuringen te willen: een met 18 en een met 27 jaar, omdat iemand op zijn 18e nog niet uitontwikkeld is.

 

Te lui en te makkelijk

PvdA’er Hans Spekman zegt de urgentie te zien om iets aan de Wajong te doen, maar de uitkeringen verlagen noemt hij “te lui en te makkelijk”. Via betere samenwerking met het bijzonder onderwijs valt volgens hem al “een wereld te winnen” als het erom gaat jonggehandicapten aan werk te helpen. Bovendien bevat de huidige Wajong regels die mensen ontmoedigen een baan te accepteren.

Producttips

Ook interessant

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.