Logo
  • Achtergrond
  • 17 december 2023
  • Redactie HR Praktijk

Top 5 Best Beluisterde HR Podcasts van 2023: van ChatGPT tot transformatie employee journey Rabobank

In de HR Podcast geven we je elke twee weken inzichten in leiderschap en innovatie in HR. Om je te informeren én te inspireren. Wat waren het afgelopen jaar de best beluisterde afleveringen? Bekijk het hier en beluister ze (nog eens). Of lees de interviews.

Beeld Top 5 Best Beluisterde HR Podcasts van 2023: van ChatGPT tot transformatie employee journey Rabobank

#5 De mogelijkheden en onmogelijkheden van ChatGPT voor HR

Met de revolutionaire tool ChatGPT kun je bijna alle HR-werkzaamheden optimaliseren – van recruitment tot vacatureteksten en van onboarding tot arbeidsrecht. Docent van de masterclass ‘ChatGPT en AI voor HR-professionals’ Vincent Roders neemt ons mee langs de mogelijkheden en onmogelijkheden van ChatGPT.In aflevering 88 van de podcastserie over innovatie en leiderschap gaan Ruud Coumans en Toine Al in gesprek met Vincent Roders over dé fascinatie van veel professionals van dit moment: ChatGPT. Vincent is oprichter van meerdere online start ups en docent van de masterclasses ‘ChatGPT en Artificial Intelligence’ en Effectief prompts schrijven met AI-tools die hij voor HR-professionals namens HR Academy verzorgt. 

#4 Jörgen Raymann en Victor Burger: ‘Feedback geven gaat vooral om willen, mogen én durven’

Een gezonde feedbackcultuur is cruciaal binnen organisaties. Traditionele feedbackprogramma’s slaan echter vaak de plank mis. Hoe zorg je dat je een feedbackcultuur ontwikkelt die wél effectief is? Jörgen Raymann en Victor Burger⁠ ⁠hebben zich gespecialiseerd in hoe je bouwt aan een effectieve feedbackcultuur binnen diverse en inclusieve organisaties. Ze vinden dat ons perspectief op feedback nodig aan vervanging toe is. In aflevering 81 van de HR Podcast vertellen ze wat daarvoor nodig is.

Als er al getraind wordt op feedback geven gaat het vaak om kennis en vaardigheden aldus Jörgen, Chief Inspirational Officer bij ⁠Lenard & Lenard⁠ en ⁠Victor⁠, Senior trainer & consultant bij ⁠Gooiconsult. Maar wat minstens zo belangrijk is, is het willen, mogen en durven. Dat is sterk persoons- en cultuurafhankelijk. Want wat voor de een wel werkt, werkt voor de ander juist niet. Ook is er wel vaak het voornemen maar komt het er in de praktijk vervolgens niet van. Een manier om dit te veranderen is het inbouwen van routines. Een ander advies is om de feedback te koppelen aan de resultaten. Dat je laat zien dat het niet een moetje is maar ook werkelijk wat oplevert.
Benieuwd hoe je aan een feedbackcultuur bouwt die wél werkt? Luister naar aflevering 81 van de HR Podcast voor meer tips en adviezen.

#3 Hoe zet je de juiste HR-analytics in voor de uitdagingen van vandaag?

De maatschappelijke, politieke en economische uitdagingen van tegenwoordig hebben impact op ons werk en op de koers van organisaties. In die context zijn ze dan ook bepalend voor het HR-beleid en de gekozen HR-strategie. Welke data zou je als HR-leider willen gebruiken om de strategie door te ontwikkelen en te onderbouwen? En processen te monitoren? Hoe wil je HR-data, HR-analytics en HR-systemen inzetten? En hoe stippel je daarin je koers uit?In aflevering 76 van de HR Podcast is Jan-Willem Bouwmeester te gast. Jan Willem is Director Global Learning & Leadership bij Vanderlande, een internationaal opererende onderneming die transportsystemen voor interne logistiek levert, en heeft al vele jaren ervaring met het gebruik van HR-data en -systemen. Hij deelt dan ook zijn ervaring en expertise en geeft onder meer antwoord op de vraag hoe je ervoor zorgt dat je de juiste vragen op tafel krijgt.

#2 Hoe als HR om te gaan met grensoverschrijdend gedrag

HR speelt een essentiële rol in het voorkomen van en het reageren op grensoverschrijdend gedrag. Maar hoe stimuleer je als HR-professional een veilige werkcultuur? Welke interventies kun je ondernemen en hoe ga je om met weerstand? En hoe herken je en reageer je op zorgwekkende signalen?Om antwoord op deze vragen te krijgen, is in aflevering 79 van de HR Podcast coach en trainer Charlotte van den Wall Bake te gast. Zij is een van de docenten van de masterclass Grensoverschrijdend gedrag: van beleid naar praktijk en specialist bij vraagstukken op het gebied van interpersoonlijke communicatie, gedrag en samenwerken. Charlotte gaat onder meer dieper in op de rol van HR en de vertrouwenspersoon en geeft tips hoe een vertrouwelijk gesprek na een melding aan te gaan.

#1 Met een multidisciplinair team werken aan naadloze medewerkersreizen

Hoe ontwikkelt de toekomst van werk zich onder invloed van thema’s als hybride werken en diversiteit/inclusiviteit? En hoe verandert hierdoor de verhouding tussen werkgevers en werknemers en de rol van HR? In aflevering 78 van de HR Podcast is Janine Vos, groepsdirectielid & CHRO van Rabobank te gast. Zij richt zich momenteel op het doorvoeren van een organisatietransformatie die moet leiden tot naadloze medewerkersreizen.Bijzonder hieraan is dat dit een nieuwe manier van werken vraagt, waarbij collega’s met een facilitaire, HR-, IT-, marketing & communicatie-achtergrond in multidisciplinaire teams ernaar streven om deze medewerkersreizen van A tot Z te verzorgen. Janine vertelt meer over hoe deze multidisciplinaire teams het mogelijk maken dat medewerkers de centrale rol daadwerkelijk krijgen en zelf ook zo ervaren. Daarnaast gaat zij in op de veranderende rol voor de HR-leider.

De HR Podcast is een initiatief van CHRO.nl, HR Praktijk en HR Academy en gaat over leiderschap en innovatie in HR. Elke twee weken verschijnt een nieuwe aflevering. Luister onderweg, op het werk of thuis in de bekende podcast apps zoals Spotify, Apple Podcast en Google Podcast. Abonneer je in de app op de HR Podcast, zodat je geen aflevering meer hoeft te missen. Kijk voor alle info op www.hrpodcast.nl.

HR Academy - Kennis op niveau! HR Academy is er speciaal voor HR-professionals en functionarissen met personeelsverantwoordelijkheid. Want we hebben ons helemaal gespecialiseerd in kennisopleidingen op het gebied van human resources management. We weten hoe breed dat speelveld is en we kennen de veelheid aan onderwerpen waarvan je op de hoogte moet zijn. Daarom helpt HR Academy je om in jouw dagelijkse praktijk effectief te zijn en te groeien in je vak. Daarvoor bieden we je hoogwaardige opleidingen om je kennis op niveau te brengen én te houden. Van wet- en regelgeving tot strategie en beleid.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.