Logo
  • Nieuws
  • 15 juli 2016
  • Bron: Express Business

Voorstel EP: Werkgevers moeten sociale bijdrage voor hun robots betalen

Robots moeten op de werkvloer als elektronische personen worden beschouwd en de werkgever moet dan ook sociale verzekeringspremies voor hen betalen. Dat staat in een voorstel dat de Progressieve Alliantie van Socialisten en Democraten in het Europees Parlement heeft geïntroduceerd zo meldt Express Business.

Beeld Voorstel EP: Werkgevers moeten sociale bijdrage voor hun robots betalen

De toenemende automatisering en artificiële intelligentie vereisen een nieuwe fundering voor de sociale zekerheid aldus de PASD. Naast een bijdrage voor sociale zekerheid omvat het voorstel dan ook de oprichting van een Europees robotica-agentschap, dat onder meer zou moeten instaan voor de uitbouw van een ethisch en technisch kader rond de automatisering op de werkvloer.
Onder meer het Duitse Verband Deutscher Maschinen- und Anlagenbau (VDMA) waarschuwt volgens Express Business echter dat de uitbouw van een dergelijk kader misschien over een halve eeuw relevant zou kunnen zijn, maar op korte termijn geen enkele zin heeft en alleen negatieve consequenties zou hebben.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.