Logo
 • Nieuws
 • 20 juni 2016
 • Peter van den Hout
 • Bron: Profnews.nl

Robots nemen uw baan (voorlopig) nog niet over

Het verruilen van werknemers voor robots in veel functies is in Nederland voorlopig nog niet aan de orde. Maar liefst 80 procent van de bedrijven heeft de afgelopen twee jaar niet geïnvesteerd in technologische innovatie. 16,8 procent heeft geïnvesteerd in conventionele automatisering, terwijl slechts 0,8 procent investeerde in robotisering.

Beeld Robots nemen uw baan (voorlopig) nog niet over

Dit blijkt uit een enquête gehouden door de Erasmus Universiteit onder 1000 bedrijven in Nederland. De investeringen in robotisering zijn bovendien niet bedoeld om werknemers te vervangen, integendeel. 46 procent van de ondernemers investeerde in technologische innovatie voor kwaliteitsverbetering, 18 procent deed het om minder dure werknemers in te zetten en 14 procent deed dat om mensen van gevaarlijk, vervelend of vies werk te verlossen.

Innovatie wordt ook vaak aangezwengeld vanuit de klant. "Bijvoorbeeld omdat klanten verwachten dat ze via internet of social media bediend kunnen worden," aldus mede-onderzoeker Fabian Dekker. Bij de investeringen wordt dikwijls uitgegaan van kwalitatieve argumenten in plaats van een kosten-batenanalyse.

Welke banen staan mogelijk op de tocht?

Onderzoekers van Oxford University maakten van ruim 700 beroepen een inschatting van de mate waarin deze geautomatiseerd kunnen worden, verdeeld in de risicocategorieën: laag, midden en hoog. Beroepen in de categorie ‘hoog’ zijn in de komende 10 á 20 jaar waarschijnlijk volledig geautomatiseerd. Onderzoekers van Deloitte vertaalden dit naar Nederlandse beroepsomschrijvingen. Zij concludeerden op basis hiervan dat in Nederland zo’n 2 tot 3 miljoen bestaande functies in de categorie ‘hoog’ vallen.

Top 12 MBO, havo/vwo en lager

 1. Administratief medewerkers
 2. Boekhoudkundig medewerkers
 3. Assemblagemedewerkers
 4. Hulparbeiders land- en bosbouw en visserij
 5. Keukenhulpen en fastfood-bereiders
 6. Bedieners van vaste machines en installaties
 7. Overig administratief personeel
 8. Bosbouwers, vissers en jagers
 9. Bestuurders van voertuigen
 10. Diverse laaggeschoolde beroepen
 11. Metaalarbeiders, machinemonteurs
 12. Verkopers

Top 3 HBO en WO

 1. Vakspecialisten bedrijfsbeheer en administratie (bijv. rekenaars, taxateurs, verzekeringsagenten)
 2. Vakspecialisten informatie en communicatie (bijv. IT-medewerker, webmaster, cameraman)
 3. Vakspecialisten techniek (bijv. laborant, opzichter, elektricien, tekenaar, procesoperator)

Bronnen: Deloitte, De impact van automatisering op de Nederlandse Arbeidsmarkt (2014), Frey en Osborne, The Future of Employment, Oxford University (2013)

 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.