Logo
 • Nieuws
 • 27 juli 2016
 • Peter van den Hout
 • Bron: Richard van Hooijdonk

4 voordelen van augmented reality voor uw werk

Een door internet gegenereerde informatielaag die wordt geprojecteerd op de wereld om u heen, dat is de kern van augmented reality (AR). Er zijn steeds meer toepassingen beschikbaar (niet alleen Pokémon Go!). Wat zijn de mogelijke voordelen voor uw werk als HR-professional?

Beeld 4 voordelen van augmented reality voor uw werk

De virtuele laag in augmented reality toepassingen kan bestaan uit onder meer tekst, afbeeldingen, geluid, video of GPS-gegevens. Een voorbeeld: je bekijkt de gebouwen in de stad via de camera van je smartphone en krijgt meteen allerlei technische specificaties, geschiedenis van het pand, horecagelegenheden in de buurt en dergelijke, informatie die wordt opgehaald via internet.

Productiviteit verhogen

Naar verwachting zullen de toepassingen steeds meer business impact krijgen nu grote bedrijven zoals Google en Canon fors investeren in augmented reality. Bedrijven die op zoek zijn naar nieuwe manieren om de productiviteit van hun personeel te verhogen zullen enorm profiteren van de mogelijkheden, aldus trendwatcher Richard van Hooijdonk. De industriele onderhoudssector maakt al geruime tijd gebruik van augmented reality, maar er zijn ook talloze potentiële toepassingen in planning, onderdelenanalyse en -simulatie, personeelsmanagement en ondersteunende diensten zoals de klantenservice.

Van Hooijdonk beschrijft vier mogelijke voordelen van AR-toepassingen:

 • Betere klantenservice
  Medewerkers die direct met klanten te maken hebben (bijv. op de klantenservice) hebben veel baat bij augmented reality. Zo kan een verkoopster van beautyproducten een AR-bril gebruiken om advies te geven over welke producten het best bij de klant passen. In de  bril kan ook een digitale overlay getoond worden, waarmee de verkoopster tips krijgt over hoe ze de schoonheidsproducten het best bij de klant kan aanbrengen.
 • Virtuele ondersteuning
  Medewerkers die onderweg zijn, bij een klant op locatie of die in een ander kantoor zitten,  kunnen dankzij augmented reality de hulp inschakelen van een expert op afstand. De technologie kan worden gebruikt om een digitale handleiding te delen met bijvoorbeeld een monteur, zodat hij direct weet hoe hij een onderdeel moet vervangen. Deze informatie kan door een collega op kantoor gedeeld worden die de situatie op afstand kan meebekijken via een AR-bril. Een ander voordeel is dat een werknemer die een AR-bril draagt altijd zijn handen vrij heeft.
 • Effectievere trainingen
  Ook in training en onderwijs is augmented reality veelbelovend. De technologie maakt  opleidingen en trainingen levendiger, duidelijker en veelzijdiger. Een cursist kan een bepaald onderwerp, concept, oefening of project net zo lang en net zo vaak virtueel oefenen totdat hij of zij de materie beheerst.
 • Meer verdieping
  Augmented reality biedt de mogelijkheid om in live situaties extra informatie uit een klanten- of patiëntendatabase te halen om een betere diagnose te stellen tijdens een gesprek. Wanneer bijvoorbeeld een arts een patiënt onderzoekt, kan hij de medische klachten met behulp van een AR-headset vastleggen en relevante informatie opvragen uit een database. Ook tijdens vergaderingen of conference calls biedt AR mogelijkheden om real time aanvullende informatie op te roepen.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.