Logo
  • Nieuws
  • 25 mei 2021
  • Bron: Zalando

Zalando ontwikkelt holistische aanpak D&I

Zalando committeert zich aan 12 punten op het gebied van diversiteit en inclusie (D&I) om 'inclusive by design' te zijn voor zijn talenten, leiderschap, klanten en partners. Het bedrijf boekte naar eigen zeggen de voorgaande jaren al gestage vooruitgang met verschillende individuele initiatieven op het gebied van diversiteits- en inclusie, maar heeft nu een holistische aanpak ontwikkeld om D&I grondig te behandelen. De focus ligt voor de pijlers 'talenten' en 'leiderschap' respectievelijk op een inclusieve werkplek en diverse leiders als rolmodel.

Beeld Zalando ontwikkelt holistische aanpak D&I

In de pijler ‘talenten’ streeft Zalando ernaar een inclusieve werkplek te zijn die eerlijke toegang tot kansen geeft en zorgt voor een gevoel van saamhorigheid zodat diverse werknemers het best kunnen gedijen. Om dit te bereiken lanceert het bedrijf een interne D&I Survey om het beleid te verbeteren, diversiteit in belangrijke projecten te waarborgen, en leerprogramma's over diversiteit  en inclusie aan te bieden voor teams, managers en recruiters. Ook wil men samenwerken met meer organisaties om best practices te identificeren en steun voor diverse gemeenschappen te promoten. Ook streeft het bedrijf ernaar het aandeel van vrouwen in technische jobs te verhogen tot 40-60% tegen 2023.

Diverse leiders als rolmodel

Het bedrijf maakt in de pijler 'leiderschap' D&I-opleidingen een verplicht element van bredere leiderschapsprogramma's. Vanaf 2022 zijn er D&I-actieplannen voor alle Business Units. Op het gebied van culturele diversiteit en intersectionaliteit, wil Zalando tegen 2025 de vertegenwoordiging van zichtbare en onzichtbare diversiteitsdimensies en -achtergronden in de top vijf van leidinggevende niveaus verbreden.

Ontdek hier meer over alle 12 commitments van de do.BETTER-strategie.

Hoe People Analytics bijdraagt aan D&I

Diversity & Inclusion staat hoog op de agenda bij veel organisaties, maar hoe kan de People Analytics functie dit onderwerp het beste ondersteunen? In een sessie tijdens het Nationaal HR Analytics Congres 2021 bespreekt Robbert Cuijpers, Manager HR Reporting & Analytics, hoe bij ASML HR-data heeft bijgedragen aan D&I-initiatieven, onder meer door een voorspellend model voor diversiteit te ontwikkelen, een Team Diversity Score te berekenen en een analyse van de recruitment funnel te maken.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.