Logo
  • Nieuws
  • 27 juni 2019
  • Bron: AWVN

Werkgevers: Verdubbeling van geld voor duurzame inzetbaarheid

Nederlandse werknemers hebben dit jaar zeker 1,6 miljard euro beschikbaar voor zaken als opleiding, loopbaanoriëntatie, financiële scans en andere zaken die onder duurzame inzetbaarheid vallen. Het via cao’s beschikbare geldbedrag is sinds 2013 verdubbeld.

Beeld Werkgevers: Verdubbeling van geld voor duurzame inzetbaarheid

Dat blijkt uit onderzoek van werkgeversvereniging AWVN naar financiële afspraken over duurzame inzetbaarheid in cao’s. AWVN is betrokken bij het merendeel van alle Nederlandse cao’s en bij een belangrijk deel van de arbeidsvoorwaarden¬regelingen in Nederland.

Individueel budget

In de afgelopen 5 jaar verdubbelde ook het aantal werknemers dat een eigen budget heeft voor duurzame inzetbaarheid en het aantal cao’s waarin financiële afspraken zijn gemaakt over duurzame inzetbaarheid. Het aantal cao’s met financiële afspraken nam tussen 2013 tot 2018 toe van 78 naar 157. Het aantal werknemers met een budget groeide van 1 miljoen naar 2,3 miljoen. Het gemiddelde budget waarover de betreffende werknemers jaarlijks beschikken groeide tussen 2013 en 2018 van 669 naar 706 euro. Daarnaast stellen veel regelingen tijd beschikbaar aan werkenden.

Belangrijkste bestedingsdoelen

Werknemers mogen hun budget met grote keuzevrijheid besteden. Belangrijkste bestedingsdoelen (vaak in combinatie) zijn:

  • opleidingen al dan niet aansluitend bij de huidige functie (39%),
  • training (28%),
  • maatregelen die de persoonlijke werk-privébalans verbeteren (24%) en
  • loopbaanadvies (18%).

Belangrijkste reden

73% van de werkgevers geeft ‘het bieden van eigen regie rond loopbaan en persoonlijke ontwikkeling’ op als belangrijkste reden om een DI-regeling in te voeren. Dat betekent dat de werknemer zoveel mogelijk zelf moet bepalen welke opleidingen hij doet.

Minder tevreden

Over de besteding van de beschikbare budgetten zijn de werkgevers minder tevreden. Werknemers zijn nog te weinig met hun eigen inzetbaarheid bezig, zegt meer dan de helft van de werkgevers. Ook is het lijnmanagement vaak onvoldoende betrokken bij het thema om een stimulerende rol te kunnen spelen. Daarbij zijn de regelingen als zodanig in de ogen van veel werkgevers te ‘vrijblijvend’.

Onderzoek

Het AWVN-onderzoek naar afspraken over duurzame inzetbaarheid werd in twee delen uitgevoerd. In het kwantitatieve deel A werden alle Nederlandse cao’s van 2013 vergeleken met die van 2018. In het kwalitatieve deel B werd het bedrijfsleven gevraagd naar ervaringen met beleid rond duurzame inzetbaarheid. Aan deel B namen ruim 300 werkgevers deel. Zij vormen qua activiteiten en omvang een afspiegeling van het Nederlandse bedrijfsleven met een lichte oververtegenwoordiging van grote werkgevers.

 

 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.