Logo
  • Nieuws
  • 2 november 2020
  • Bron: de Volkskrant

'Online werken moet niet te gemakkelijk de norm worden'

Als het om mentaal veeleisende arbeid gaat, schaadt thuiswerken de kwaliteit van het werk. Dat zeggen onderzoekers van de Universiteit Maastricht en de Rotterdam School of Management van de Erasmus Universiteit naar aanleiding van een studie onder schakers zo meldt De Volkskrant.

Beeld 'Online werken moet niet te gemakkelijk de norm worden'

Tijdens toernooien die de schakers digitaal speelden maakten zij grotere fouten dan tijdens traditionele wedstrijden. De onderzoekers denken dat ditzelfde geldt voor online-werkers. Daar waar de schakers voor concentratie de tegenstander in de ogen moesten kijken, lijkt voor mentaal zware taken de aanwezigheid van collega’s belangrijk te zijn om scherp te blijven.

Volgens economisch onderzoeker Dainis Zegners van de Rotterdam School of Management (RSM) moet thuiswerken dan ook niet automatisch het nieuwe normaal worden voor functies waarbij dat mogelijk is.

Maar niet alleen de aard van het werk speelt een rol. De effectiviteit van thuiswerken is van heel veel verschillende factoren afhankelijk aldus consultant Barry Pietersen van Presearch, een bureau dat onderzoek doet naar arbeidsomstandigheden, betrokkenheid van werknemers en werkgeluk. Ook of het thuiswerken verplicht wordt opgelegd of vrijwillig is speelt een belangrijke rol. Evenals of er nog ruimte is om bijvoorbeeld een dag per week naar kantoor te komen. Ook de levensfase van de werknemers lijkt een rol te spelen en de periode dat er thuis gewerkt wordt. ‘Na verloop van tijd lijkt er gewenning op te treden en valt de productiviteit weer terug,’ aldus Pietersen.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.