Logo
  • Nieuws
  • 5 maart 2020
  • Bron: Rijksoverheid | AWVN

Veelgestelde vragen over coronavirus voor werkgevers en werknemers

Een van mijn medewerkers komt terug van vakantie uit een gebied waar besmettingen zijn. Kan ik hem de toegang tot het werk weigeren? Kan ik mijn personeel dwingen thuis te werken omdat ik geen risico wil lopen dat het coronavirus zich via mijn bedrijf verspreidt? Dit zijn twee van de vele vragen die bij werkgevers en werknemers leven. Op de site van de Rijksoverheid worden deze beantwoord. De AWVN heeft ook een voorbeeldbrief over het coronavirus opgesteld die u aan uw medewerkers kunt sturen. 

Beeld Veelgestelde vragen over coronavirus voor werkgevers en werknemers

De RIVM geeft aan dat het voor iedereen belangrijk is om de standaardmaatregelen op te volgen die gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen geven:

  • Was je handen regelmatig met zeep en water of gebruik desinfecterende handgel op basis van alcohol.
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog.
  • Gebruik papieren zakdoekjes of tissues en gebruik deze slechts één maal (en gooi ze direct weg en was daarna je handen).

Van belang is ook dat collega's elkaar erop aanspreken. Voor u als werkgever is het van belang dat u zorgt dat er voldoende zeep en papieren doekjes aanwezig zijn. En ook dat oppervlakten waar het virus zich aan kan hechten regelmatig worden schoongemaakt. 

Mag u iemand dwingen thuis te werken?

Ondanks alle voorzorgsmaatregelen vragen sommige werkgevers zich af of ze medewerkers kunnen dwingen thuis te werken omdat ze geen risico willen lopen dat het coronavirus zich via hunbedrijf verspreidt. In het algemeen bepalen u en uw personeel samen waar zij werken. De overheid geeft daar geen advies over. Als bij een van uw personeelsleden het virus is vastgesteld, dan doet de GGD zogenoemd contactonderzoek.

De Rijksoverheid geeft antwoord op deze en meer vragen die leven bij werkgevers en werknemers.

Voorbeeldbrief werknemers informeren coronavirus

AWVN heeft een voorbeeldbrief over het coronavirus opgesteld die u aan uw medewerkers kunt sturen. Zodat u uw medewerkers kunt informeren over o.a. de symptomen van het coronavirus, wat zij kunnen doen om besmetting te voorkomen en wat zij moeten doen als ze in een risicogebied zijn geweest.

 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.