Logo
  • Nieuws
  • 25 februari 2008
  • Peter van den Hout

Kwart personeel heeft vaak stress

Ruim een kwart van de Nederlandse werknemers ervaart (zeer) vaak stress op het werk. Toch blijkt Nederlands personeel meer relaxed dan collega's in België en Frankrijk. Van onze zuiderburen klaagt 42 procent van de werknemers over stress en van de Fransen 36 procent.

Beeld Kwart personeel heeft vaak stress

Dit komt naar voren in een onderzoek van Zebrazone, waarvoor zo’n 2230 Nederlanders in loondienst zijn ondervraagd.

Neerslachtiger
Stress heeft negatieve effecten op zowel het personeel als op organisaties. Meer dan vier op de tien medewerkers met veel stress is neerslachtiger dan anders. Ook verzuimt een gestreste werknemer gemiddeld negen dagen per jaar, terwijl een relaxte collega zich per jaar zes dagen ziek meldt. Bovendien zegt 26 procent van de gestreste personeelsleden niet goed te functioneren, tegen 13 procent van de niet-gestresten onder hen.


Steun van collega’s
Werknemers die veel steun van leidinggevenden en collega's krijgen, ervaren minder stress. Ook personeel dat het werk naar eigen inzicht kan organiseren, klaagt minder over werkdruk en slechte arbeidsomstandigheden. Verder wordt de minste stress ervaren door medewerkers van kleine organisaties (minder dan tien personeelsleden) en mensen die minder dan twintig uur per week werken.

Producttips

Ook interessant

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.