Logo
  • Opinie
  • 28 oktober 2021

Een QR-code voor op de werkvloer. Mag dat?

In sommige branches vragen werkgevers aan hun personeel steeds vaker om een QR-code. Die geluiden klinken met name in de bouw-, schoonmaak- en cateringbranche. De wetgeving is er echter duidelijk over:

het vragen van de QR-code voor toegang tot de werkvloer is niet toegestaan.

Directeur Rob Rommelse van Schoonmakend Nederland ziet de meldingen toenemen. Dat vertelde hij aan BNR Nieuwsradio.
Hij ziet dat opdrachtgevers in horeca en theaters die bezoekers om een QR-code moeten vragen, die lijn vaak doorzetten bij toeleveranciers zoals schoonmakers, loodgieters en bouwvakkers die in het pand moeten zijn. 

Duidelijke uitzondering in de wet

Het gaat in die gevallen niet om een directe werknemer-werkgever-verhouding, maar om een verhouding tussen opdrachtgever en personeel van opdrachtnemers. De QR-code mag echter niet gebruikt worden om toegang te krijgen tot de werkvloer. De Tijdelijke Wet Coronatoegangsbewijzen bepaalt dat je een coronapas moet kunnen laten zien als je toegang wil hebben tot een pand in de horeca, evenementen-, sport- en cultuursector. In deze wet is een duidelijke uitzonderling opgenomen dat de QR-code niet gebruikt mag worden om toegang tot de werkvloer te krijgen. Werkgevers die hun personeel toegang tot de werkvloer weigeren omdat zij hun QR-code niet willen laten zien, moeten die werknemers sowieso doorbetalen.

Klant of werknemer?

Op sommige punten schuurt het wel. Een horecabaas mag zijn werknemers niet om een QR-code vragen, maar als diezelfde werknemers als klant een biertje komen drinken, moet hij juist om een QR-code vragen. Dit geldt eveneens voor vergaderingen die in horecagelegenheden worden gehouden. Daar zullen werknemers ook een QR-code moeten laten zien.

Gaan de regels veranderen?

Het is misschien verleidelijk om de QR-code te vragen vanwege de veiligheid op de werkvloer, maar de regels zijn duidelijk: het vragen van de QR-code voor toegang tot de werkvloer is niet toegestaan zolang de uitzondering is opgenomen in de wet. Volgende week is er weer een persconferentie. Er zijn geluiden dat de overheid de coronapas ook voor het betreden van de werkvloer gaat inzetten, net zoals in Italië en Frankrijk. Maar dan moet wel de uitzondering uit de wet gehaald worden. Of het zover komt? Ik blijf de actualiteit op de voet volgen.

Producttips

Ook interessant

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.