Logo
  • Nieuws
  • 26 juni 2019
  • Bron: BeFrank

Collega's en telefoon: grootste stoorzenders op de werkvloer

Tien nieuwe WhatsApp-berichten, een collega die nog iets komt vragen, de telefoon die blijft rinkelen en ondertussen nog snel even wat mail wegwerken. Bijna 4 op de 10 Nederlanders ervaart informatiestress op het werk. Zo'n 16 procent beleeft dit zelfs vaak tot bijna elke dag. Het zijn vooral de telefoon en collega's die voor onnodig veel informatie zorgen.

Beeld Collega's en telefoon: grootste stoorzenders op de werkvloer

Dit blijkt uit een onderzoek van online pensioenuitvoerder BeFrank. Maar liefst 46 procent van de ondervraagde mensen in het onderzoek kwalificeert de hoeveelheid informatie als teveel. 'Mijn hoofd kan al die informatie niet meer aan', stelt ongeveer een derde van de werknemers. "Steeds vaker hebben mensen daardoor moeite met het maken van keuzes. Dit geldt inmiddels voor ruim 30 procent van de werknemers. Dat vinden wij behoorlijk veel", aldus Jan Hein Rhebergen, commercieel directeur van BeFrank. "Wat daarbij nog eens extra opvalt is dat meer dan 60 procent regelmatig informatie ontvangt die als niet-relevant wordt beschouwd."

De informatiestress die veel mensen ervaren leidt tot alledaagse problemen. Van kleine ongemakken tot echt serieuze kwesties:

  • 30 procent gaat weleens onvoorbereid naar een vergadering, omdat men moeite heeft om de informatie goed te verwerken.
  • 35 procent heeft moeite om weer geconcentreerd aan de slag te gaan na een belletje of mailtje.
  • 42 procent is minder productief door alle informatie.

Informatiestress

Bedrijven en andere organisaties mogen wat betreft werkend Nederland best iets meer doen om de informatiestress een halt toe te roepen. "Ruim 34 procent van de werknemers zou willen dat hun werkgever daarmee aan de slag gaat. En waarom ook niet? Als zoveel mensen aangeven dat ze hierdoor minder productief zijn, is dat een kans waar werkgevers iets mee kunnen", aldus Rhebergen

Aan afleiding is tegenwoordig in ieder geval geen gebrek. Van de telefoon tot social media en vragen van collega's. Ruim 60 procent van de werkende mensen wordt 1 tot 10 keer per dag gestoord door een rinkelende telefoon. Voor bijna 10 procent gebeurt dit zelfs vaker dan 10 keer. Ook de mailbox blijkt een stoorzender. Ruim 57 procent raakt hierdoor een paar keer per dag afgeleid. Collega's die iets willen overleggen zijn eveneens een concentratie-killer. Zo'n 65 procent van de werknemers raakt hier minimaal een paar keer per dag door afgeleid. Social media en WhatsApp doen ook nog een flinke duit in het zakje. Ruim de helft wordt hierdoor zeker een paar keer per dag gestoord, meer dan 12 procent zelfs vaker dan 10 keer per dag.

BeFrank is een moderne online pensioenuitvoerder en biedt werkgevers een duidelijk pensioen tegen lage kosten. We doen er alles aan om pensioen zo eenvoudig en duidelijk mogelijk te maken. Zowel werkgever als werknemer hebben eenvoudig realtime inzicht in alle pensioengegevens. Zo willen we pensioen weer dichter bij mensen brengen.

Producttips

Ook interessant

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.