Logo
  • Achtergrond
  • 27 maart 2017
  • Arbo Unie

Video: wat betekent de wijziging van de Arbowet voor uw organisatie?

Wat kunt u verwachten van de wijziging van de Arbowet, die vanaf 1 juli 2017 ingaat? Wat betekent dit voor HR, de preventiemedewerkers, OR en natuurlijk uw medewerkers? Hoe kunt u zich hierop goed voorbereiden? In het webinar dat gehouden werd op 23 maart j.l. ging Peter van den Hout (hoofdredacteur HR Praktijk) in gesprek met Wilco de Bree, Bedrijfsarts bij Arbo Unie en Giel Beijer, Arbeidshygiënist bij Arbo Unie.
Beeld Video: wat betekent de wijziging van de Arbowet voor uw organisatie?

In de nieuwe Arbowet komt meer aandacht voor preventie. De regering wil beroepsziekten en arbeidsgerelateerde gezondheidsklachten zoveel mogelijk voorkomen. Vooral het vermijden van een te hoge werkdruk is uiterst belangrijk. Hierbij krijgt de bedrijfsarts een belangrijke adviserende rol en schakelt indien nodig met andere arboprofessionals voor het bevorderen van gezondheid en veiligheid van werknemers in organisaties.

Als opmaat naar betere preventie vergroot de wet de betrokkenheid van werkgevers en medewerkers bij de arbodienstverlening. Zo wordt de positie van de preventiemedewerker versterkt en krijgt ook het medezeggenschapsorgaan een grote rol bij het arbobeleid. De professionele ruimte van de bedrijfsart wordt verder ingevuld via een 'basiscontract arbodienstverlening'. Ook de medewerker krijgt meer rechten, zoals o.a. directe toegang tot de bedrijfsarts en het aanvragen van een second opinion.

Bekijk hieronder het webinar terug en krijg informatie, advies en tips aangereikt over de implementatie van de wijzigingen van de nieuwe Arbowet. Dit webinar wordt u aangeboden door Arbo Unie.

 
Arbo Unie is een groep gedreven professionals in de bedrijfsgezondheidszorg, die organisaties vooruit brengt. Wij helpen mensen een leven lang optimaal te laten werken. Op een gezonde, veilige en productieve manier, zodat ze al hun mogelijkheden ten volle kunnen benutten. Arbo Unie is er voor organisaties in Nederland, die de filosofie van duurzame inzetbaarheid delen en die willen investeren in mensen.

Producttips

Ook interessant

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.