Logo
  • Nieuws
  • 22 mei 2008
  • Arzu Kokeng

Werkgevers moeten bloeden voor begrotingstekort kinderopvang

CDA, PvdA en ChristenUnie willen dat het bedrijfsleven meedeelt in de begrotingsproblemen in de kinderopvang. De coalitiefracties willen dat staatssecretaris Dijksma de werkgevers een hogere heffing oplegt om zo de kostenoverschrijdingen te financieren.

Beeld Werkgevers moeten bloeden voor begrotingstekort kinderopvang

Vorige week, toen de Tweede Kamer debatteerde over het onderwerp, kregen minister Bos van Financiën (PvdA) en staatssecretaris Dijksma van Onderwijs (PvdA) er van de oppositiepartijen flink van langs.

 

Miljoenen besparen

Het kabinet verwacht dat de overschrijding op de post kinderopvang bijna € 1,2 miljard zal bedragen. Om dit op te vangen wil Dijksma € 300 miljoen besparen op de subsidie die ouders krijgen voor kinderopvang. Daarnaast wordt er € 350 miljoen bespaard op gastouderbureaus. De sector moet ook haar steentje bijdragen: door efficiënter te werken moet een besparing van € 100 miljoen worden gerealiseerd. Als laatste financieringsbron heeft de staatssecretaris ook nog € 450 miljoen aan gereserveerd geld.

 

Een beetje tussendoor fietsen

Werkgevers dragen niet bij aan de oplossing van de onvoorziene overschrijding. “De werkgevers fietsen er een beetje tussendoor bij alle maatregelen om de kinderopvang betaalbaar te houden”, aldus PvdA-Kamerlid Margot Kraneveldt. “Uit onderzoek blijkt dat werkgevers niet het afgesproken eenderde deel van de totale kosten betalen, en dat kan natuurlijk niet.”

 

Het CDA wil iedereen een beetje laten opdraaien voor het begrotingstekort. De PvdA is er voorstander van dat de hoge inkomens zijn foute berekeningen wegwassen.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.