Logo
  • Nieuws
  • 6 mei 2024
  • Bron: Binnenlands Bestuur | AD

Utrecht wil ambtenaren met studieschuld helpen bij aflossing

Utrecht wil zich profileren als aantrekkelijke werkgever voor jong talent. Om die reden gaat de gemeente ambtenaren helpen met de aflossing van hun studieschuld. 

Beeld Utrecht wil ambtenaren met studieschuld helpen bij aflossing

Dankzij een speciale regeling kunnen zij straks jaarlijks 2.000 euro op voordelige wijze aflossen. En dat is gunstig, zo schrijft het AD, omdat zij dit bedrag uit hun IKB, bruto-netto maken. Dankzij het financiële voordeel krijgen werknemers een hoger besteedbaar inkomen, daardoor legt het aflossen van een studieschuld minder druk op hun portemonnee. 

Al in cao Rijk

Voor rijksambtenaren is deze regeling al opgenomen in de recent gesloten cao Rijk. Vanaf 2025 kunnen zij hun studieschuld uit het IKB-potje aflossen, met een maximum van 2.000 euro per jaar. Fractievoorzitter Mahmut Sungur (DENK) vindt dat Utrecht dit voorbeeld moet volgen. Volgens hem heeft ‘een aanzienlijk aantal’ ambtenaren een studieschuld bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Deze investering leidt tot een verhoogd welzijn van medewerkers, meent Sungur. Ook zou het van de gemeente Utrecht een aantrekkelijkere werkgever maken, met name voor jong talent.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.