Logo
  • Nieuws
  • 11 februari 2008
  • Mariel Hovemann

Steeds meer vacatures in de OR

Ondernemingsraden hebben steeds meer moeite om kandidaten te vinden. Inmiddels heeft de helft van de medezeggenschapsorganen nu één of meerdere vacatures openstaan. Een stijging van 7 procent ten opzichte van twee jaar geleden. 32 procent van de bedrijven heeft zelfs twee of meer vacatures, zo blijkt uit het derde OR Trendonderzoek van opleidingsinstituut Schouten & Nelissen en OR Rendement.

Beeld Steeds meer vacatures in de OR

Als er meer zetels zijn dan kandidaten, zijn verkiezingen niet nodig. Iedere kandidaat komt dan direct in de raad. Een kwetsbare situatie, aldus onderzoeker onderzoeker Wanne Van den Bijllaardt. Als gedurende de zittingsperiode een lid de OR verlaat, is er niet direct een opvolger gevonden. Bovendien geldt dat in een volbezette OR de taakbelasting per lid reëler is dan wanneer een onderbezette OR het werk moet verrichten. In dat laatste geval zal de OR vaak ook noodgedwongen minder agenda-onderwerpen kunnen behandelen of daar minder actief bij betrokken zijn.

 

Persoonlijk benaderen

Om een verdere ‘leegloop’ tegen te gaan adviseert Van den Bijllaardt de raden om mensen persoonlijk te benaderen. Mochten toch te weinig mensen zitting nemen, dan kan de OR ervoor kiezen de werkdruk te verminderen. Door bijvoorbeeld niet meer vroegtijdig mee te denken, maar pas als het totale plan op tafel ligt is tijd te winnen. Daarnaast is het bij onderbezetting van belang dat werkgevers or-leden meer tijd geven voor de werkzaamheden.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.