Logo
  • Nieuws
  • 17 juli 2008
  • Arzu Kokeng

‘Sollicitatiecadeau’ bij het loon tellen?

Werkgevers halen veel uit de kast om nieuw personeel aan te trekken. De ene keer bieden ze een concertkaartje aan mensen die op sollicitatiegesprek komen, een andere keer een premie van € 1500 aan een werknemer die een nieuwe werknemer aanbrengt. De vraag is: moet u loonheffing inhouden over uw sollicitatiecadeau?

Beeld ‘Sollicitatiecadeau’ bij het loon tellen?

Volgens de nieuwsbrief SalarisAdviseur zijn er in het geval van de sollicitant twee situaties te onderscheiden:

  • Als de sollicitant het cadeautje ontvangt, ongeacht de uitkomst van de sollicitatie, is een dergelijk ‘lokkertje’ in beginsel vrij van loonheffingen.
  • Geeft u de sollicitant het cadeau alleen in het geval dat hij bij u in dienst treedt, dan ligt het anders. De Belastingdienst spreekt dan van een voordeel dat de werknemer (dat is de sollicitant dan immers geworden) geniet uit hoofde van zijn dienstbetrekking. U moet de waarde van het cadeau dan bij het loon tellen.

 

Eindheffing

U kunt natuurlijk ook besluiten eindheffing af te dragen, zodat de werknemer niet wordt geconfronteerd met belasting over de waarde van het concertkaartje. In de regel zal de verstrekking een beperkte waarde hebben waardoor de eindheffing ‘moeilijk individualiseerbaar loon’ kan worden toegepast.

Als u aan uw werknemers een premie geeft wanneer ze een nieuwe werknemer aanbrengen, is er voor de werknemer sprake van belastbaar loon voor alle loonheffingen. U kunt deze ‘bonus’ dus niet belastingvrij aan uw werknemer geven.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.