Logo
  • Nieuws
  • 23 februari 2018
  • Bron: Rijksoverheid

Hele week betaald verlof voor partners bij geboorte baby

Bij de geboorte van een baby krijgt de partner van de moeder meer dagen vrij. Dat staat in de nieuwe Wet Invoering Extra Geboorteverlof (WIEG). Nu krijgen vaders na de geboorte nog twee dagen verlof, betaald door de werkgever. Dat geboorteverlof wordt vanaf volgend jaar een hele week.

Beeld Hele week betaald verlof voor partners bij geboorte baby

Ook kunnen partners in het eerste half jaar na de geboorte van de baby straks nog eens vijf weken extra geboorteverlof krijgen. In die periode hebben partners recht op een uitkering ter hoogte van 70% van het loon. Adoptie- en pleegzorgverlof voor ouders wordt ook verlengd, van vier naar zes weken. De verlofmogelijkheden voor partners worden hiermee fors verruimd, van twee dagen tot maximaal zes weken. De week geboorteverlof kan meteen worden opgenomen, maar dat kan ook in de eerste vier weken na de bevalling. Bijvoorbeeld als de kraamverzorger net weg is of later.

Het wetsvoorstel van minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid moet ervoor zorgen dat meer en langer geboorteverlof voor partners normaal wordt. Op dit moment hebben partners recht op twee dagen betaald geboorteverlof en daarna kunnen ze aansluitend drie dagen ouderschapsverlof opnemen. Dat is meestal onbetaald, waardoor er weinig gebruik van wordt gemaakt. Minister Koolmees heeft de ministerraad geïnformeerd dat hij de Wet ter consultatie voorlegt tot 16 maart.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.