Logo
  • Nieuws
  • 23 april 2021
  • Bron: FNV Handel

Douglas brengt de min-uren toch niet in rekening bij de werknemers

Douglas trekt het zogeheten verplicht coronacorvee in en boekt alle ingehouden vakantie-uren terug zo meldt FNV Handel. Dit naar aanleiding van protest van de medewerkers tegen de eenzijdige verrekening.

Beeld Douglas brengt de min-uren toch niet in rekening bij de werknemers

Werkgevers kunnen niet eenzijdig de min-uren verrekenen met vakantie-uren, daarvoor hebben ze de instemming van werknemers nodig. Daniëlle Wiek, bestuurder van FNV Handel voor de winkels vindt het een belangrijke overwinning voor werknemers in de gehele winkelstraat. "Wat Douglas kan, dat kunnen andere ketens ook. Wij zien namelijk dat ook winkels als Wibra, Blokker en Bristol de rekening van de crisis - in uren - bij hun mensen neerleggen. Als werknemers hier massaal tegen in opstand willen komen dan steunen wij hen." 

Flexibele urensaldo op nul

Tijdens de lockdown bouwden alle medewerkers van de parfumerieketen zes min-uren per week op. Eind maart zette de winkelketen het uitstaande flexibele urensaldo - het saldo van de min- en plusuren die een medewerker tot maximaal twaalf maanden kan opbouwen - op nul. En bracht bij al haar medewerkers uren in mindering op hun verlofsaldo.

Eenzijdige verrekening

De werknemers tekenden na overleg met de vakbond protest aan en hielden vast aan hun recht om niet in te stemmen met het verrekenen van uren. De eenzijdige verrekening was fout erkent Douglas en herstelt de verrekening voor iedereen die daar niet mee heeft ingestemd. 

Lees ook:

Stuwmeer aan min-uren. Wie betaalt de rekening?

Vanaf 11 april gaat de Bijenkorf plus- en min-uren weer bijhouden

 

 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.