Logo
  • Nieuws
  • 21 februari 2008
  • Arzu Kokeng
  • Bron: Redactie HRpraktijk.nl

Deeltijdpensioen vanaf 65 jaar

Werknemers moeten makkelijker vanaf hun 65e verjaardag kunnen kiezen voor deeltijdpensioen. Nu is het volgens minister Donner (Sociale Zaken) nog te veel ‘alles of niets’ als je de pensioengerechtigde leeftijd bereikt.

Beeld Deeltijdpensioen vanaf 65 jaar

Donner werkt nog aan een notitie over langer doorwerken. Volgens hem moeten pensioenfondsen en cao’s meer mogelijkheden bieden om in deeltijd door te werken en deels pensioen uitgekeerd te krijgen.

 

Met deeltijdpensioen na de aow-leeftijd wil Donner volgens zijn woordvoerster niet het systeem van het staatspensioen aanpassen. Als mensen 65 worden, krijgen ze hun volledige aow. Als ze daarbij drie dagen per week blijven werken, moeten ze daarvoor salaris uitbetaald krijgen en voor de overige twee dagen alvast wat van hun opgebouwde aanvullende pensioen kunnen krijgen.

 

Tip 1

65-plussers zijn goedkope arbeidskrachten. De werknemersverzekeringen zijn namelijk niet meer van toepassing. Bovendien is het wettelijk minimumloon op aow’ers niet van toepassing.

 

Tip 2

Branches en bedrijfstakken krijgen € 3,3 miljoen om te experimenteren met het langer aan de slag houden van oudere werknemers. Staatssecretaris Aboutaleb van Sociale Zaken en Werkgelegenheid stelt deze subsidie beschikbaar. Momenteel stoppen mensen rond hun 61ste met werken. De subsidie is bedoeld voor experimenten om ouderen actief te laten blijven in hun branche. In plaats van één aanvraag kunnen nu maximaal drie aanvragen worden ingediend. In het verleden kregen individuele bedrijven en organisaties al subsidie om (oudere) werknemers te behouden. Het geld voor de experimenten is afkomstig uit de zogenoemde tijdelijke Subsidieregeling stimuleren leeftijdsbewust beleid. Branche- en bedrijfstakorganisaties en Opleidings- en Ontwikkelingsfondsen kunnen subsidie aanvragen bij het Agentschap SZW (www.agentschapszw.nl). Per aanvraag wordt maximaal € 40.000,- verleend. Aanvragen van subsidie is mogelijk tot 29 april 2008.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.