Logo
  • Nieuws
  • 16 december 2020
  • Bron: NU.nl

Corona leidt tot stuwmeren van vrije dagen

Werkgevers hebben in toenemende mate te maken met stuwmeren aan vrije dagen, omdat werknemers geen dagen willen, kunnen of hoeven op te nemen. Vanwege corona zijn werknemers niet op vakantie gegaan, door drukte hebben ze geen vrij kunnen nemen of ze zijn al vrij omdat het bedrijf dicht is.

Beeld Corona leidt tot stuwmeren van vrije dagen

Dat zegt een woordvoerder van werkgeversorganisatie AWVN tegen NU.nl. De vrije dagen staan wel als financiële verplichting in de boeken van de bedrijven. Personeel dat in sectoren werkt die op slot zitten door de lockdown nemen nu ook geen snipperdagen op rond Kerst, omdat ze al vrij zijn. Het probleem zal op korte termijn alleen maar toenemen, voorziet de AWVN. "Iedereen krijgt er op 1 januari weer nieuwe vrije dagen bij."

Opnameplan

De AWVN moedigt bedrijven aan om met de werknemers in gesprek te gaan die wel vrij kunnen nemen, maar het toch niet doen. "Het is inmiddels algemeen bekend dat het vanuit gezondheidsoogpunt wenselijk is dat werkenden regelmatig afstand nemen van het werk." Zo hebben bedrijven afgelopen zomer wel 'opnameplannen' opgesteld. "Dat kan helpen, en het is verstandig dat nu weer te doen." Ook kunnen er vrije dagen aangewezen worden door de werkgever. "Altijd in overleg met de werknemers," aldus de AWVN-woordvoerder.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.