Logo
  • Nieuws
  • 4 maart 2008
  • Arzu Kokeng
  • Bron: Redactie HRpraktijk.nl

Carpoolregeling: tel uw voordeel op

Carpoolen levert naast milieuwinst ook een flinke kostenbesparing op. Als carpooler komt uw werknemer in aanmerking voor een belastingvrije kilometervergoeding, ongeacht het vervoermiddel. Maar wat bespaart ú als werkgever nou precies?

Beeld Carpoolregeling: tel uw voordeel op

Zowel de bestuurder als de meerijders komen in aanmerking voor de vergoeding van € 0,19 per kilometer. Maar de kilometers die de chauffeur moet omrijden om zijn collega op te halen hoeft u niet te vergoeden. Komt het initiatief voor carpoolen van u, dan geldt dat als 'vervoer vanwege de werkgever'. Alleen de chauffeur heeft dan recht op de belastingvrije kilometervergoeding, de meerijders niet.

 

Financiële aspecten

Door een carpoolregeling in te stellen helpt u mee aan de verbetering van het milieu en het oplossen van de files. Maar dat is niet alles. Wat is uw voordeel nog meer?

  • Bij een voldoende hoeveelheid carpoolers kan worden volstaan met minder parkeerplaatsen. Dit kan zeker op stedelijke locaties een aanzienlijke kostenbesparing met zich meebrengen.
  • Sommige werkbesprekingen zullen plaats vinden in de auto van en naar het werk, waardoor onder kantoortijd meer tijd overblijft voor andere werkzaamheden.
  • Minder reiskosten van de medewerkers of minder kosten voor leaseauto´s als u zorgt voor carpoolbemiddeling als aanvulling op de secundaire arbeidsvoorwaarden.

 

Vanpoolen

Vanpoolen is een andere vorm van carpoolen waarbij bedrijven aan medewerkers een auto geschikt voor 7 tot 9 personen ter beschikking stellen. Eén of meer collega's kunnen dan optreden als chauffeur. Deze vorm is vooral geschikt als openbaar vervoer lastig is en de afstand naar het werk groot.

 

Meer informatie over carpoolen is te vinden op www.belastingdienst.nl.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.