Logo
  • Nieuws
  • 25 maart 2008
  • Peter van den Hout

Werken in deeltijd niet in trek bij mannen

Van alle fulltime werkende mannen geeft maar zestien procent aan in deeltijd te willen werken. Vooral angst voor salaris- en statusverlies houdt hen tegen.

Beeld Werken in deeltijd niet in trek bij mannen

Het percentage door TNS NIPO ondervraagde mannen dat bereid is werktijd in te leveren is beduidend hoger onder de vaders. Van de fulltime werkende mannen met kinderen wil tweederde wel in deeltijd werken. Toch is ook voor hen de drempel te hoog. Driekwart denkt niet rond te kunnen komen van een lager salaris.

 

Statusverlies

Daarnaast is er de angst voor statusverlies: de meerderheid denkt dat een leidinggevende niet parttime kan werken en vreest bovendien een negatieve reactie van hun baas op het voornemen in deeltijd te gaan werken. Mocht het toch zover komen, dan voorziet tweederde dat het inleveren van arbeidstijd gepaard zal gaan met het slinken van promotiekansen. 

 

Op dit moment werkt één op de zeven mannen parttime. Een kwart daarvan doet dat om meer tijd voor zichzelf te hebben, slechts vijf procent geeft ‘het huishouden’ als reden op. Van de parttime werkende vrouwen doet bijna de helft dit om meer tijd aan gezin en huishouden te besteden.   

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.