Logo
  • Nieuws
  • 12 februari 2008
  • Mariel Hovemann

Nederlandse vrouw kampioen deeltijdwerk

In deeltijd werken is niet alleen voorbehouden aan moeders. In tegenstelling tot andere landen werken in Nederland ook vrouwen zonder kinderen doorgaans minder dan 35 uur per week. Zo blijkt uit het rapport Nederland deeltijdland van het Sociaal en Cultureel Planbureau.

Beeld Nederlandse vrouw kampioen deeltijdwerk

Ruim tweederde van de Nederlandse vrouwen heeft een baan van minstens een uur in de week. Alleen in de Scandinavische landen en Zwitserland ligt dit percentage hoger.  Ook blijven in Nederland veel vrouwen na de geboorte van hun kind werken. Bijna 75 procent van de moeders met kinderen onder de vier heeft een baan. In Frankrijk is dat 60 procent, in Duitsland 45.

 

Maar de werkende Nederlandse vrouw maakt wel de minste uren. 75 procent van de werkende vrouwen heeft een deeltijdbaan van minder dan 35 uur per week. Bijna twee keer zoveel als het Europees gemiddelde.

 

Een meerderheid van de Nederlanders vindt dat ouders het beste voor hun kinderen kunnen zorgen. In de meeste andere westerse landen denken ze daar zo ook over. Ook in de Scandinavische heeft een op de drie werkende vrouwen een voorkeur voor deeltijdwerk, maar daar is verlies aan inkomen vaker reden om toch fulltime te blijven werken.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.