Logo
  • Opinie
  • 9 juli 2014

Inhuren zzp’ers niet langer taak van inkoop, maar van HR

Het aantal zzp’ers neemt al decennia lang toe. Net als het aantal organisaties dat deze zelfstandige professionals inhuurt. We kunnen dus stellen dat de flexibilisering van arbeid sterk doorzet.

De flexibele schil, een term die gebruikt wordt voor het netwerk van externe professionals rond organisaties, maakt dan ook een steeds belangrijker deel uit van de bedrijven en de zzp’ers spelen een belangrijkere rol binnen bedrijven.

Van oudsher is het inhuren van zelfstandig professionals een taak van de afdeling Inkoop. En soms is deze taak überhaupt niet op één punt binnen het bedrijf belegd. Maar door het sterk doorzetten van de flexibilisering van de arbeid zie ik nu een trend dat de inhuur van zzp’ers steeds vaker komt te liggen bij de afdeling Human Resources (HR). Het is immers niet alleen van belang om externe professionals goedkoop en effectief in te huren (inkoopfunctie). Het allerbelangrijkste is het komen tot de juiste specialist op de juiste plek en in de juiste samenstelling in projectteams (nog ongeacht hoe deze uit zzp’ers en vaste medewerkers is opgebouwd).

Het vinden van de juiste persoon op de juiste plek is een taak die perfect past bij de HR-afdeling, mits de HR-managers en -medewerkers niet alleen ticking the box-lijstjes volgen maar verder kijken. Zulk behoudend HR-management is passé. Zoals Prof. dr. Annemieke Roobeek, onder meer als hoogleraar Strategie en Transformatiemanagement verbonden aan de Nyenrode Business Universiteit, in de laatste Headlines zegt: ‘Mensen die persoonlijkheid en visie hebben en origineel denkend zijn, voldoen niet aan de ticking the box-lijstjes en worden daarom door de HR-medewerkers nogal lastig gevonden.’ Zzp’ers zijn zulke mensen. Zij zijn immers niet zoals vaste medewerkers die precies passen in vastomlijnde functies, maar eerder mensen met een sterke persoonlijkheid en een duidelijke mening.

De rol van het HR-management moet wel veranderen met de opkomst van de flexibele schil. De manager moet voornamelijk kijken naar de persoonlijkheid en het talent van de zzp’er en zien of hij past in het team. Mijns inziens zou de flexibele schil van externe professionals dan ook als volgt opgebouwd moeten zijn: professionals die zich al bewezen hebben binnen de organisatie, aangevuld met specialisten die de kwaliteiten bezitten om de organisatie verder te helpen en qua persoonlijkheid binnen de organisatie passen. Gelukkig gaan steeds meer organisaties nu inzien dat goede human resources van essentieel belang is voor het succes van hun organisatie.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.