In opdracht van het ministerie van SZW heeft TNO een Quickscan Leercultuur ontwikkeld waarin je kunt ontdekken waar kansen liggen voor het ontwikkelen van een sterke leercultuur.
Het ziekteverzuim door stressgerelateerde klachten is in de afgelopen vijf jaar met 30 procent toegenomen. Dat melden arbodienstverleners ArboNed en HumanCapitalCare. Het gaat dan bijvoorbeeld om verzuim door overspanning of een burn-out. De arbodiensten spreken van een zorgwekkende stijging en een risico voor de arbeidsmarkt en maatschappij.
Een op de vijf (18%) organisaties geeft toe geen inclusief en divers personeelsbestand te hebben. Zeventien procent heeft zelfs weleens bewust een kandidaat afgewezen op basis van afkomst, geloof of leeftijd. De organisaties die het wel een inclusief en divers personeelsbestand (willen) hebben, hebben daar diverse beweegredenen voor.
Bedrijven stellen zich te passief op als het gaat om grensoverschrijdend gedrag. Ze kunnen de risico’s op grensoverschrijdend gedrag inperken door beter onderzoek te doen naar (nieuw) personeel. Dat en meer blijkt uit nieuw onderzoek van Validata in samenwerking met Hoffmann.
Diversiteit, inclusie en gelijkwaardigheid (DIG) op de werkvloer staat niet in de top tien van belangrijkste beleidsthema's van HR-professionals. Als er wel gestuurd wordt op diversiteit dan is dat op culturele en etnische diversiteit en minder op gender en arbeidsbeperking. "Dat vraagt niet alleen om visie, maar vooral ook om bewustwording en praktische stappen voor het bevorderen van meer diversiteit in een inclusieve(re) omgeving."
In 2023 gaf 35,5% van alle werknemers aan een langdurige ziekte, aandoening of handicap te hebben. Twee derde van alle werknemers gaf aan dat er geen (verdere) aanpassingen in de werkplek of in de werkzaamheden nodig zijn in verband met hun gezondheid.
Ruim zes op de tien werkende Nederlanders vinden 40 uur werken per week te veel. Bovendien geeft ruim een derde aan bang te zijn bij hun bestaande werkgever een burn-out te krijgen, een angst die vooral jongeren bezighoudt. In deze leeftijdsgroep is dan ook sprake van een grote behoefte aan hulp van de werkgever.
Het merendeel van de oudere gemeenteambtenaren ziet zichzelf niet doorwerken tot hun 67ste. Bijna twee op de drie 55-plussers wil er eerder mee stoppen, deels omdat ze zich niet in staat achten hun huidige werk tot pensioengerechtigde leeftijd vol te houden.
Meer mensen hebben zich het afgelopen jaar langdurig ziek gemeld om stressklachten. Het ging om een groei van 11 procent ten opzichte van een jaar eerder, melden arbodienstverleners ArboNed en HumanCapitalCare. Ook TNO en RIVM zien een ontwikkeling die nog wel even doorgaat en adviseren een integrale aanpak.
Bijna de helft van de Nederlandse werknemers zit 6 uur of langer tijdens het werk op een gemiddelde werkdag zo blijkt uit cijfers van TNO/CBS. Deze cijfers benadrukken nog maar eens dat de werkvloer een cruciale plek is om met ‘minder zitten’ aan de slag te gaan. Maar hoe pak je dat aan? Hoe stimuleer je minder zitten tijdens de werkdag?