250.000 zzp'ers lopen risico door schijnzelfstandigheid schat ABN AMRO in. Vooral in de zorg, kinderopvang, onderwijs en bij de overheid moeten werkgevers de inzet van zzp'ers kritisch bekijken, vindt de bank.
Het aannemen van arbeidsbeperkte werknemers draagt niet alleen bij aan een inclusieve arbeidsmarkt, een positief bedrijfsimago en een fijne bedrijfscultuur, het biedt werkgevers ook een aantal belangrijke financiële voordelen. In dit artikel lees je welke manieren er zijn om kosten te besparen.
Welke HR-trends komen op je organisatie en medewerkers af en hoe speel je hierop in? Willem van Rhenen, bedrijfsarts en bestuurder bij Arbo Unie, deelt zijn inzichten en aanbevelingen.
Het komt steeds vaker voor dat de top van de overheid rechtstreeks communiceert met de medewerkers over gevoelige interne kwesties. Kan HR de regie terugpakken?
Een ruime meerderheid (67%) van de beroepsbevolking vindt het belangrijk dat de organisatie waarvoor zij werken een actieve bijdrage levert aan duurzaamheid. Wel is er vaak kritiek op de duurzaamheidscultuur, omdat de werkelijke gang van zaken lang niet altijd overeenkomt met de ambities die worden verkondigd.
Door een verlaging van het belastingtarief in de eerste schijf en aanpassingen in de heffingskortingen, gaan de meeste werkenden er vanaf januari op vooruit. Voor werknemers met een maandinkomen vanaf € 2.160 bruto betekent dit concreet meer geld.
Silvie Westland heeft een combibaan bij jeugdzorgaanbieder Youz. Als bedrijfsvoerder geeft ze leiding aan een team van psychologen, artsen en andere collega’s. Als HR-adviseur ondersteunt ze leidinggevenden op de HR- thema’s om zo bij te dragen aan het werkplezier van collega’s die werkzaam zijn in de klinieken van de zorginstelling. De combinatie bevalt goed.
Zo zijn er vanaf januari 2025 uitgebreidere SLIM-programma’s beschikbaar gemaakt die zich richten op digitale en groene vaardigheden.
Ontslag op staande voet blijkt vaak geen stand te houden en teruggedraaid te moeten worden. Bij ontslag op staande voet gaat het vaak mis, omdat werkgevers niet de juiste formaliteiten volgen.
Ondanks groeiende aandacht voor diversiteit en inclusie (DEIB+), heeft 43% van de Nederlandse werknemers het gevoel dat ze niet volledig zichzelf kunnen zijn op de werkvloer. Daarnaast meldt 14% van de werknemers zelfs discriminatie, oplopend tot 29% bij LGBTIQA+-respondenten. Tegelijkertijd neemt meer dan de helft van de HR-beslissers (51%) geen maatregelen om vooroordelen in het wervingsproces te voorkomen.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling