Een scheve balans tussen werk en privé vergroot volgens 90% van de werknemers de kans op een burn-out zo blijkt uit onderzoek van LinkedIn onder werknemers en werkgevers. Hoewel beide partijen vinden dat ze evenveel verantwoordelijkheid dragen, blijkt dat ze van mening verschillen over hoe een dreigende disbalans te voorkomen.
De opkomst van de klusjeseconomie levert een groot risico op voor zowel ontwikkelaars als gebruikers van de bijbehorende platformen. De verleiding om te werken met de bekende 5-sterren waardering werkt niet bij mensen. Net zo min als de normaalverdeling in traditioneel performance management. Feedback is goed, maar houdt het wel menselijk.
Nieuwe technologie, de toename van flexibel werk en de intensivering van werk kunnen grote gevolgen hebben voor de kwaliteit van werk. De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid adviseert bedrijven, instellingen, sociale partners en de overheid in te zetten op goed werk voor iedereen die wil en kan werken.
De aanbevelingen in het rapport van de commissie Borstlap gaan niet ver genoeg om het aantal mensen met een arbeidsongeschiktheidsuitkering terug te dringen. Dat meldt Robidus, dienstverlener op het gebied van sociale zekerheid. Robidus maakt zich verder vooral druk om de praktische uitvoerbaarheid van de aanbevelingen die vandaag zijn gedaan aan het kabinet.
Er is een kloof ontstaan tussen de datagedreven ambities van organisaties en het daadwerkelijke vermogen van medewerkers om waarde te halen uit data. Dit blijkt uit een nieuw rapport van Accenture en Qlik genaamd 'The Human Impact of Data Literacy', uitgevoerd namens The Data Literacy Project.
Er moet drastisch en snel ingegrepen worden in de arbeidsmarkt. Juist nu het goed gaat. Dat is de conclusie van de commissie-Borstlap. Adviezen zijn onder meer geen payroll-constructies meer op te tuigen, mogelijkheden voor deeltijdontslag uit te breiden en ontslag makkelijker te maken.
Het kabinet wil werkgevers en werkenden helpen om tijd en geld te investeren in leren en ontwikkelen op de werkvloer. Tussen maandag 2 maart en dinsdag 31 maart kunnen mkb’ers daarom een subsidieaanvraag indienen bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Bijvoorbeeld om een bedrijfsschool op te richten, loopbaanadviezen voor hun werknemers te krijgen of de vaardigheden van hun medewerkers up to date te houden. Ook in september kunnen ondernemers subsidie aanvragen. Op de website www.slimwerkgeven.nl kunnen mensen alvast meer informatie vinden om een eventuele aanvraag voor te bereiden.
Fluor Corporation is een grote internationale organisatie die klanten helpt bij het ontwerp, bouw en onderhoud van complexe bouwprojecten over de hele wereld. Er werken veelal hooggekwalificeerde medewerkers bij bouwprojecten op plekken waar je niet zo snel naartoe op vakantie zou gaan, zoals Kazachstan. Zo’n bouwproject is vaak een smeltkroes van verschillende nationaliteiten, variërend van 100 tot 30.000 medewerkers. Om dit complexe proces goed te laten verlopen is er een sterk leadershipteam nodig. Fluor mobiliseert deze leadershipteams.
Waarom bestaan banen al voordat we de kwaliteiten kennen van de mensen die deze banen gaan vervullen? Waarom hebben veel organisaties slechts oog voor de talenten van 5-10% van hun medewerkers? En waarom managen zij de competenties van hun medewerkers vooral door naar de negatieve afwijkingen van de gouden standaard te kijken? Dit zijn de vragen die centraal staan in de oratie ‘Bouwen op unieke kwaliteiten. Versterken van ontwikkeling en welbevinden in organisaties’ van prof. dr. Marianne van Woerkom.
Een van de laatste stappen in strategische personeelsplanning is Confrontatie en beleidsdiscussie. Je vergelijkt dan de uitkomsten van wat je nodig hebt in een bepaald scenario met de uitkomsten van wat je mag verwachten aan bezetting. Zit daar een discrepantie tussen is de vraag en zo ja, wat wil je daarmee doen?
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling