Als er een einde is gekomen aan de coronacrisis, gaan we dan weer massaal forenzen richting Hofstad? Of doen we iets met de lessen uit het ‘Grote Thuiswerk Experiment’? Als het aan FMHaaglanden ligt het laatste. Annelies Simons, manager Regie bij FMH, over de facilitaire kant van de post-corona toekomst.
Bedrijven in alle branches, groot of klein, kunnen er mee te maken krijgen: reorganiseren. Financiële of bedrijfseconomische omstandigheden kunnen een onderneming dwingen om te veranderen. In het ergste geval moet het personeelsbestand inkrimpen en leidt de reorganisatie tot gedwongen ontslagen. Voor zowel werkgever als werknemer is het belangrijk dat een dergelijk traject zorgvuldig wordt doorlopen. Maar wat komt er allemaal kijken bij een bedrijfseconomisch ontslag?
De helft van de Nederlandse mkb-medewerkers heeft last van een zekere mate van burn-out sinds ze zijn overgestapt op werken vanuit huis. 37% van de ondervraagde thuiswerkers heeft hun mentale gezondheid echter nog nooit met hun manager besproken sinds het begin van de coronapandemie. Dit terwijl er voor de werkgever een wettelijke verplichting bestaat om zowel de fysieke als mentale risico’s die gepaard gaan met thuiswerken te inventariseren en hier actief beleid tegen te voeren en medewerkers te instrueren.
De verbinding met collega’s en het werkgeluk van thuiswerkers is sinds de tweede coronagolf gedaald. Het missen van face-to-face en informeel contact met collega’s werd in het eerste onderzoek in de zomer al genoemd door 2 op de 3 respondenten. Dat aantal is sinds de tweede coronagolf gegroeid tot meer dan 3 op de 4. Het ervaren van minder werkvreugde is daarbij gekomen. Ondervraagden gaan minder op in hun werk, missen inhoudelijke en sociale diepgang en zijn overall minder gelukkig tijdens hun werk.
Wie een jaar geleden tegen een werkgever buiten de zorg had verteld dat hij zich met vaccinatievraagstukken zou moeten bezig houden, zou voor gek zijn verklaard. Nu komt er bijna dagelijks op de werkgever de vraag af wat hij moet of kan met allerlei informatie en adviezen van de overheid én vragen van werknemers over vaccinatie tegen het coronavirus. Hieronder leiden wij de werkgever door dit woordendoolhof rond vaccinatieperikelen op de werkvloer.
De functies assistent supermarktmanager, IC-verpleegkundige en fietskoerier komen met stip binnen op de jaarlijkse lijst van kansrijke beroepen van Randstad. Dit heeft deels te maken met de heersende pandemie. Los van de effecten van corona bieden ICT en techniek nog steeds structureel meer vacatures dan andere vakgebieden. Ook in de bouw, onderwijs, analyse & onderzoek en zorg is blijvend veel vraag naar personeel.
Twintig procent van de Nederlanders vindt het terecht dat werknemers overuren die zij niet vergoed krijgen in geld of tijd, compenseren door zich ziek te melden zonder ziek te zijn. Dit blijkt uit onderzoek van XpertHR, een juridische HR-kennispartner, onder 1154 Nederlanders die 32 uur of meer in loondienst zijn.
De wereld van werken is veranderd. Niet alleen zijn we door de coronapandemie meer thuis aan het werk, ook raken werk en privé steeds meer vermengd. Bovendien is het werk zelf en de manier waarop dit wordt uitgevoerd vaak – blijvend - veranderd. Dit vraagt andere competenties van je medewerkers en een andere manier om het werk te organiseren. Veel organisaties zijn hiermee al aan de slag en waar moet je aan denken?
Werknemers beginnen hun leven op slimmere manier in te delen. Ze koesteren daardoor nieuwe verwachtingen ten aanzien van werkgevers. Thuiswerkers hechten de meeste waarde aan de mogelijkheid om meer tijd door te brengen met hun gezin/vriendenkring (37%); meer tijd voor gezondheid en natuur (30%) en een efficiëntere dagindeling (26%) zo blijkt uit het onderzoek Out of the Office: How the world adapted to working remotely in 2020 van GitLab.
Een snelgroeiende speler in HR-software gaat haar aanwezigheid op de Nederlandse markt sterk uitbreiden: Personio. Het bedrijf is gespecialiseerd in all-in-one HR-software voor kleine en middelgrote ondernemingen met 10 tot 2.000 werknemers. Want de meeste business-software richt zich volgens Personio te veel op de grote corporates. De specifieke focus op het MKB bleek succesvol: in 2020 zag het bedrijf haar omzet ondanks moeilijke marktomstandigheden verdubbelen.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling