Een ondernemende oom en een bevlogen neef: die combinatie vormde 12,5 jaar geleden de basis van payroll- en (later) IT-consultancybedrijf Salure in Gouda. Met goed gevolg. Intussen blijft de chemie tussen beide partners bruisen. De ideeën ook. „Wat ons betreft wordt data-analyse de hoofdtaak van de HR- en salarisadministratie.”
Vanaf 2024 betalen recruiters kandidaten om hun cv of een profiel te bekijken. In de VS en Canada gebeurt dit al en ook in Nederland gaat dit de realiteit worden.
Ruim een derde van de HR-professionals in Nederland (37%) vreest dat medewerkers binnen hun organisatie de huidige werkdruk niet meer aan kunnen. Dit terwijl het zorgen voor een aanvaardbare werkdruk binnen de organisatie als geheel door ruim een kwart van de HR-professionals (28%) als één van de grootste uitdagingen wordt gezien.
Op de arbeidsmarkt wordt record na record gebroken. 1 op de 5 personen is van werkgever gewisseld in de afgelopen 12 maanden (1,8 miljoen mensen in totaliteit), nog nooit zijn zoveel mensen benaderd voor een nieuwe baan het afgelopen kwartaal (37,9%) en de verwachte gemiddelde zoekduur naar een nieuwe baan is nog nooit zo laag geweest (3,4 maanden). Ook de arbeidsmarktactiviteit is historisch laag en dat alles gecombineerd met een record aantal vacatures resulteert in een record aan schaarste.
Extra druk op HR om de stijgende kosten levensonderhoud het hoofd te bieden. Top 3 redenen om werkgever te verlaten zijn salaris, gebrek aan groeimogelijkheden en bedrijfscultuur. 32% zegt niet het gevoel te hebben dat hun werkgever zich bekommert om mentale gezondheid en welzijn van werknemers. Dit zijn de belangrijkste conclusies uit onderzoek uitgevoerd in opdracht van employee experience platform Culture Amp onder 1.002 fulltime werknemers in Nederland. Het onderzoek legt de uitdagingen bloot waarmee HR-professionals te maken hebben op het gebied van werknemersbetrokkenheid en ontwikkeling op de langere termijn.
Organisaties vinden duurzaamheid heel belangrijk, maar tegelijkertijd hebben veel bedrijven moeite om duurzaamheidsmaatregelen effectief in hun bedrijfsstrategie te implementeren, zo blijkt uit een onderzoek van SAP Concur onder 700 zakelijke beslissers in heel Europa. Het onderzoek wijst uit dat maar liefst vier op de vijf (81%) zegt dat hun bedrijf ofwel veel waarde hecht aan het hebben van positieve impact, maar het moeilijk vindt om duurzaamheid in de praktijk te brengen, ofwel gewoon niet zeker weet hoe ze de noodzakelijke veranderingen moeten doorvoeren. Deze uitdaging wordt nog vergroot door het meespelen van andere belangen en door een gebrek aan ondersteunende tools.
Het beste pensioenstelsel van de wereld bestaat niet meer. Of beter gezegd: misschien bestaat het nog wel, maar het is onhoudbaar en niet meer toekomstbestding. Wat is het euvel? De samenleving verandert, rente daalt en er worden meer mensen oud (vergrijzing). Dit maakt dat het huidige pensioenstelsel kwetsbaar is en met de tijd mee dient te veranderen om deze kwetsbaarheden op te lossen. Kortom een nieuw pensioenstelsel is onvermijdelijk. In de afgelopen jaren is het Pensioenakkoord tot stand gekomen waaruit het wetsvoorstel Wet Toekomst Pensioenen is voortgevloeid. Het wetsvoorstel Wet Toekomst Pensioenen is begin dit jaar ingediend bij de Tweede Kamer om te behandelen. Wat zijn de belangrijkste punten en implicaties van het wetsvoorstel Wet Toekomst Pensioenen?
Bijna één op de drie werkenden (32%) heeft hun baan opgezegd voordat zij hun arbeidsovereenkomst bij de nieuwe werkgever tekenden. Ook bij functieveranderingen binnen hetzelfde bedrijf gebeurt dit regelmatig: 33 procent begon aan de nieuwe functie zonder een nieuw contract te tekenen. Per 1 augustus mag dit niet meer.
Het bevorderen van de gezondheid en het welbevinden van medewerkers in gebouwen (van kantoren tot zorggebouwen) krijgt in brede kring veel aandacht. De ervaringen met Frisse Scholen leren dat de leerprestaties van kinderen verbeteren als hun schoolgebouw een gezond binnenmilieu heeft. Laat dat zien dat het bevorderen van welzijn inderdaad noodzakelijk is? Of zijn de verwachtingen op dit gebied te hoog? Wat zouden organisaties concreet kunnen (of moeten) doen om het welbevinden of ‘werkgeluk’ van hun medewerkers te vergroten? HEVO legde vier stellingen voor aan vier experts.
De jury van de CHRO of the Year Award is van start gegaan om tijdens CHRO Day 2022 in november de meest impactvolle CHRO van 2022 bekend te maken. Kandidaten kunnen vanaf nu aangemeld worden. CHRO’s die hun rol dit jaar op excellente en toonaangevende manier hebben ingevuld komen in aanmerking voor deze prestigieuze award.