Veel organisaties missen de ervaring om thuiswerk te professionaliseren. Leidinggevenden moeten daarvoor nieuwe managementstijlen hanteren en intrinsiek beheersen. Welke zijn dat?
Hoe kunnen managers de gevolgen van inflatie en krimp die bedrijven de komende tijd gaan geselen het hoofd bieden? De verwachte omstandigheden komen al tientallen jaren niet meer voor. En de collectieve kennis hierover is weg, leidinggevenden van weleer zijn met pensioen, zo constateerde deze week de Financial Times. Maar ervaring van vroeger is niet nodig om nieuwe crises te weerstaan. In de afgelopen stressvolle periode zijn er bijvoorbeeld talloze 'pop-up leiders' ontstaan.
De wereld van werk is in transitie. De laatste jaren zijn bijvoorbeeld steeds meer kantoren ingericht voor ‘activiteit-gerelateerd werken’. En als gevolg van de ervaringen die zijn opgedaan tijdens de coronapandemie is ‘hybride werken’ momenteel sterk in opkomst. Maar wat doen mensen eigenlijk precies op hun verschillende werkplekken?
Het nieuwe pensioenstelsel staat op de stoep. Dat brengt veel veranderingen en keuzes met zich mee. In de basis gaan we toe naar een pensioenregeling met één leeftijd onafhankelijke premie. Maar u kunt wel kiezen uit drie smaken. En gaat u direct naar één nieuwe regeling en gaat u uw huidige werknemers compenseren of gaat u naar twee parallelle regelingen? Het is goed nu kennis op te doen welke keuzes u hebt, zodat u tijdig kunt nadenken welke keuze voor uw bedrijf het meest gunstig is.
Als werkgever draag je de zorg voor je medewerkers. Dit uit zich in diverse verplichtingen zoals het verstrekken van de benodigde informatie en kennis bij instroom, het faciliteren van opleidingsmogelijkheden en het verzorgen van de juiste begeleiding bij ziekte. Er zijn ook een grote financiële verplichtingen. Naast de vanzelfsprekende loonbetalingsplicht zijn er verschillende sociale lasten en premies af te dragen. Hiermee verzeker je je medewerkers tegen de financiële gevolgen van arbeidsongeschiktheid en werkeloosheid bijvoorbeeld. Wanneer je organisatie in volume toeneemt, groeien deze lasten met je mee. Toch zijn er mogelijkheden om op deze lasten te besparen.
In 2020 strandden opgeteld bijna 32.000 huwelijken en geregistreerde partnerschappen in Nederland. Vorig jaar zullen het er niet minder zijn geweest. De impact van zo’n relatiebreuk kan groot zijn, ook op hoe iemand in het werk functioneert. En al is een echtscheiding geen ziekte, je kan er wel ziek van worden. Hoe help je dat als werkgever voorkomen?
Steeds meer beursgenoteerde bedrijven kiezen voor vrouwelijke commissarissen. Dat blijkt uit onderzoek van ruim duizend nieuwe benoemingen van commissarissen in veertien Europese landen, uitgevoerd door consultant Heidrick & Struggles. Opvallend is dat slechts een derde van alle nieuwe vrouwelijke commissarissen uit Nederland komt.
In een ontbindingsprocedure stelt werkgever dat de relatie tussen werkgever en werknemer ernstig en duurzaam is verstoord. Werkgever baseert dit op alleen haar stelling dat de relatie tussen partijen op 9 maart 2021, lopende een mediation, op slag is veranderd, zodat van haar in redelijkheid niet kan worden verlangd om de arbeidsovereenkomst met werknemer voort te zetten.
Steeds meer werknemers hebben last van ernstige stressklachten of burn-outs. Wie mentaal weerbaar is, heeft een kleiner risico op deze psychische klachten. Daarom deelt stress-expert en CEO van Happy Brain® Clinics Ellen Botman vier tips waarmee de mentale weerbaarheid op de werkvloer kan worden vergroot.
Gendergelijkheid is een belangrijk onderwerp binnen het beleid Diversiteit, Gelijkwaardigheid en Inclusie (DGI) bij a.s.r. Om te monitoren of het beleid ook in de praktijk goed uitpakt, voert a.s.r. onder andere jaarlijks een Gender Pay Gap analyse uit. Hieruit blijkt dat mannen en vrouwen bij a.s.r. gelijk worden beloond bij gelijk werk. Daarmee is de Gender Pay Gap bij a.s.r. 0%. De (gecorrigeerde) loonkloof bij Nederlandse bedrijven is 5%, in het nadeel van vrouwen.