Flexwerk is ongezond en gevaarlijk. Flexwerk gaat ten koste van innovatievermogen en concurrentiekracht. Dat blijkt uit het rapport ‘Flexibilisering - De balans opgemaakt’, dat door het nieuwe Wetenschappelijk Bureau van FNV is gepubliceerd. Het onderzoek bestaat uit twee literatuurstudies naar de kosten en baten van flexibilisering van arbeid.
Een werknemer van een bandenfabrikant wordt verdacht van drugssmokkel en het exploiteren van een wietkwekerij. Vanwege zijn detentie verschijnt de werknemer vanaf april 2011 niet meer op zijn werk, zonder hiervan zijn werkgever op de hoogte te stellen. Eind september 2011 neemt de werknemer voor het eerst contact op. De werkgever is ondanks de lange afwezigheid bereid de werknemer te werk te stellen totdat de werknemer dreigend eist slechts onder een andere leidinggevende zijn werkzaamheden te willen hervatten.
De werkgever is een kleine onderneming die zich bezighoudt met orgelbouw. De werknemer gaat een liefdesrelatie aan met de vriendin van een collega. De werkgever en de andere werknemers zien de terugkeer van de werknemer op de werkvloer niet zitten. De werknemer vindt dat het een privéaangelegenheid is waar de werkgever zich niet mee moet bemoeien. De werkgever verzoekt de rechter om ontbinding van de overeenkomst.
De werkgever heeft de werknemer binnen de proeftijd ontslagen. De werknemer is van mening dat dit ontslag niet rechtsgeldig is, omdat de proeftijd niet schriftelijk is overeengekomen. De rechter stelt de werknemer in hoger beroep in het gelijk.
De kantonrechter verklaart een werkgever niet ontvankelijk omdat de alcoholverslaving en daarmee het wegvallen van het vertrouwen in zijn werknemer, rechtstreeks voortvloeit uit de psychische aandoening van de werknemer.
Op de werknemer rust in bepaalde gevallen tijdens onderhandeling over een beëindigingvergoeding de verplichting om een concreet uitzicht op een nieuwe baan te melden. Dit kan immers van invloed zijn op de hoogte van de vergoeding.
Daglicht tijdens het werk is gezond, maar om iedereen aan een raam te laten werken is erg lastig. Een daglichtnabootsend plafond met dynamische verlichting is een mogelijke oplossing.
Een pensioen waarin alle risico's bij de deelnemer liggen, is in opkomst. In ieder geval 40 werkgevers, met samen minstens 7000 werknemers, hebben hun pensioenregeling afgelopen jaar ondergebracht bij een premie pensioeninstelling (ppi) zo weet Trouw.nl te melden.
Jaarplannen van Nederlandse organisaties worden onvoldoende benut, blijkt uit Wendbaarheidsonderzoek dat in opdracht van Yacht is uitgevoerd door Market Response. Vrijwel alle organisaties (95 procent) maken (meer)jarenplannen. Maar deze blijven vervolgens bij meer dan een kwart (26 procent) van de organisaties in de kast liggen. Slechts de helft van de organisaties (51 procent) geeft aan dat het jaarplan daadwerkelijk wordt gebruikt. Bij nog eens 23 procent van de respondenten is onduidelijk in hoeverre het jaarplan in de praktijk gebruikt wordt.
De Bond van Verzekeraars wil benadrukken dat de verzekerde pensioenregelingen buiten de discussie over pensioenkortingen vallen. De Nederlandsche Bank (DNB) maakte op 6 januari jl bekend te hebben besloten dat pensioenfondsen de mogelijkheid krijgen voorgenomen pensioenkortingen voorlopig te maximeren op 7 procent, wat voor de nodige onrust zorgde.