"Mensen hebben een steeds belangrijkere rol in de organisatie. Daardoor luistert het bewaken van de balans tussen de organisatiedoelen en de medewerkers veel nauwer. HR is niet langer een pure hygiënefactor, maar draagt ook verantwoordelijkheid als businesspartner," zegt Monique Donga.
De mooie plaats van Nederland op internationale ranglijsten is geen reden om tevreden achterover te leunen. Belangrijkste probleem is dat de financiering van crosssectorale thema’s nog steeds moeilijk is. Daarnaast is de TKI-toeslagregeling te weinig aantrekkelijk en het budget is te versnipperd. Dit zijn problemen in de topsectorenaanpak die op korte termijn aangepakt moeten worden. Dit zegt de Adviesraad voor wetenschap, technologie en innovatie (AWTI) in zijn nieuwste briefadvies ‘Blijf scherp op continue ontwikkeling topsectorenaanpak’.
Investeren in opleidingen voor werknemers blijkt voor veel werkgevers een grote drempel. Slechts 31 procent van Nederlandse werknemers met een vast contract volgt een opleiding welke wordt betaald door de werkgever. Bij tijdelijke werknemers ligt dit percentage met 26 procent nog lager. Zo niet bij Royal A-ware. In het kader van de campagne Hoe Werkt Nederland? bezochten De Werkbezoekers dit familiebedrijf uit Almere. Zij bieden al het personeel, inclusief tijdelijke werknemers, verplichte opleidingen aan.
De structuur van de Nederlandse economie is sinds het midden van de jaren zeventig sterk veranderd, dat geldt niet voor de groep topbestuurders van het Nederlandse bedrijfsleven. Dat is de voornaamste conclusie in het promotieonderzoek van socioloog Rob Timans, dat hij op vrijdag 30 oktober 2015 aan de Erasmus Universiteit Rotterdam verdedigt. Hoewel topbestuurders internationaler zijn geworden, zijn er nauwelijks aanwijzingen voor een internationale elite die over de hele wereld opereert.
Boekingssite Booking.com, opleidingsinstituut NHTV en zorginstelling Philadelphia. Dat zijn de drie finalisten van de HR Proffie, de belangrijkste prijs voor personeelsbeleid in Nederland. Tijdens een speciaal event op 12 november in Amersfoort wordt de winnaar bekend gemaakt.
De Verklaring arbeidsrelatie wordt niet per 1 januari 2016 vervangen door modelovereenkomsten per sector maar per 1 april 2016 zo maakte Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën bekend.
Werkgevers hebben vaak onvoldoende zicht op factoren die hoogopgeleide professionals voldoening geven in hun werk. Waar werkgevers veronderstellen dat tevredenheid van werknemers over hun huidige positie leidend is, hechten zij juist meer waarde aan bewondering krijgen van collega’s en naasten en het leggen van nuttige contacten. Opvallend is dat voor werknemers de hoogte van het salaris los staat van het gevoel van voldoening in hun werk. Dat blijkt uit onderzoek van TNS NIPO onder hoogopgeleide professionals in opdracht van Yacht.
Nu de arbeidsmarkt weer aantrekt en er meer vacatures beschikbaar komen, zijn steeds meer werknemers van plan om een nieuwe uitdaging aan te gaan. Het komende jaar kijken ruim zes op de tien (61 procent) werknemers uit naar een andere baan. De belangrijkste criteria voor het accepteren van een nieuwe baan blijken daarbij niet alleen te bestaan uit financiële wensen.
Met ingang van 2016 moet u rekening houden met een scherpere formulering van het gebruikelijkheidscriterium van de werkkostenregeling (WKR). In een brief aan de Tweede Kamer reageert staatsecretaris Wiebes op vragen over het wetsvoorstel Overige fiscale maatregelen 2016 (OFM 2016). Hij gaat ook in op deze aanscherping.
Naast salaris zijn niet-financiële elementen zoals flexibele werktijden, het inspelen op veranderende levensfasen (bijv. de komst van een baby), learning and development, maar ook erkenning een doorslaggevende rol gaan spelen bij het werven en behouden van personeel. Deze ontwikkeling vergt een fundamenteel andere aanpak van HR-managers bij het uitwerken van hun compensation & benefits pakket. Dat is de conclusie van het ‘Compensation & Benefits Report’ van het Top Employers Institute.