Werknemers zullen hun lonen niet meer overal zo hard zien stijgen als het afgelopen jaar, als het aan werkgevers ligt. Gemiddeld stegen cao-lonen in 2023 met ruim 7 procent en volgens verscheidene werkgeversorganisaties is dat te hoog. Zij pleiten voor een matigere loongroei in de komende tijd, zodat er geld overblijft voor bedrijven om te investeren.
De deelname aan cursussen en opleidingen is vorig jaar voor het eerst licht gestegen na een lange periode van afname. Er blijven wel grote verschillen in leergedrag, urgentiegevoel en de aanwezigheid van stimulerende factoren tussen sectoren en tussen groepen werkenden. Zo blijft het leergedrag bij mensen met flexibele contracten, 50-plussers en werkenden in het mkb vaak achter bij het gemiddelde. Dat blijkt uit de nieuwe Monitor Leercultuur 2023 van de SER en TNO.
Organisaties die willen innoveren, doen er wellicht goed aan mensen van buiten aan te trekken. Dit blijkt uit een recent onderzoek van de ESMT Berlin business school naar de impact van medewerkers die tijdelijk worden gedetacheerd bij andere organisaties of afdelingen.
Het blijft ook in 2024 een uitdaging om talent aan te trekken en te behouden. Salaris is daarbij zowel voor werkgevers als werknemers een zorg. Zij zijn van mening dat loontransparantie een positief effect kan hebben op de bedrijfscultuur, maar dat het ook bepaalde risico's met zich mee brengt. Dit en meer blijkt uit de Salarisgids 2024 van recruitmentbureau Robert Half. In de Salarisgids wordt ieder jaar ook gekeken naar de salarisniveaus bij meest gevraagde vaste en tijdelijke banen in sectoren als finance, administratie en HR.
Om de kansen van AI goed te kunnen benutten, is het van belang werknemers aan te trekken met de juiste vaardigheden en/of bestaande medewerkers op te leiden. Zo zien vacaturesites de vraag naar AI-skills onder bedrijven toenemen. Bedrijven zijn op zoek naar onder anderen ‘prompt engineers’ en ‘AI-controleurs’.
Werkgevers bieden steeds vaker weer een dertiende maand aan in hun vacatures, na een dip tijdens de coronapandemie. Een goede zet, want financiële secundaire voorwaarden zijn het meest gewild onder werknemers. En de dertiende maand is met straatlengte de populairste voorwaarde.
Met de huidige eisen houden we honderdduizenden werkzoekenden aan de kant en lopen cruciale sectoren vast door personeelsgebrek zo stelt het CNV. Voorzitter Piet Fortuin: "Het is een kwestie van slimmer nadenken, buiten de gebaande kaders denken en selecteren op competenties en potentieel, in plaats van het blindstaren op diploma’s."
Studytube lanceert een nieuwe auteurstool met AI-co-piloot. Deze tool is ontwikkeld op basis van wetenschappelijke didactische modellen, werkt met geavanceerde context-tracking, innovatieve prompting-technieken en is getraind door onderwijskundigen. Hiermee maken HR- en L&D-professionals, geholpen door AI, in slechts een paar minuten leercontent van hoge kwaliteit: van het ontwikkelen van interactieve onboardingstrajecten tot het samenstellen van diepgaande compliance-cursussen.
Uit de drie genomineerde CHRO's: Hilde Garssen (KPN), Gemmie Hermens (ISS Nederland) en Caroline Tervoort (KPMG Nederland) koos de jury donderdag 16 november Caroline Tervoort als opvolger van Thomas Mulder, de winnaar van vorig jaar. De uitreiking vond plaats tijdens CHRO Day 2023 in de Phil, in Haarlem.
Ruim vier op de tien Nederlandse bedrijven (43%) stimuleert job crafting, waarbij de inhoud van het werk wordt aangepast aan de talenten en voorkeuren van de werknemer. Toch geeft maar een op de drie Nederlandse werknemers aan dat dit voor hen een mogelijkheid is.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling