Data, data en nog eens data. Wil je als bedrijf met je tijd meegaan, dan moet je in komende vijf jaar met data aan de slag. Dat is de belangrijkste conclusie uit recent onderzoek van HP onder IT-professionals.
Maar liefst 27 procent van de Nederlanders haalt te weinig voldoening uit zijn of haar werk. Dit blijkt uit een onderzoek van Vertellis onder 1.035 Nederlanders werkzaam in loondienst, uitgevoerd door Panelwizard. Vier op de tien ondervraagden zou op werk graag meer tijd besteden aan persoonlijke ontwikkeling zoals mindfulness of stressreductietraining.
Via de werkkostenregeling kunnen werkgevers vergoedingen aan werknemers geven zonder dat zij hierover loonheffingen hoeven te betalen. Deze regeling wordt per 1 januari 2020 verruimd. Vanaf dan kunnen werkgevers tot € 2.000 meer aan onbelaste vergoedingen geven. De verruiming geldt voor de eerste € 400.000 van de loonsom. Daarom levert deze vooral een voordeel voor het mkb op.
Voor de volgende generatie werknemers is de bedrijfscultuur - authenticiteit, individualiteit en diversiteit - doorslaggevend als ze moeten beslissen over een eerste werkplek. Ook vindt de nieuwe generatie ondanks de recente trends van werkplekken met een hoge ‘fun-factor’ pingpongtafels en dakterrassen minder interessant.
Steeds vaker gaan bedrijven en organisaties geheel of gedeeltelijk over op agile werken. Een onderdeel hiervan zijn zelfsturende teams. Vaak blijkt dat de communicatie dan verandert. Adequate informatie(voorziening) is geen vanzelfsprekendheid meer. Dit concludeert ‘agile transition fine-tuner’ Arno Korpershoek uit de vele opdrachten die hij als begeleider van agile transities uitvoerde in West-Europa.
De Europese Arbeidsinspectie (ELA) heeft zijn eerste bijeenkomst gehad. De inspectie is vooral opgezet om samen te werken op het gebied van grensoverschrijdende arbeid en misbruik te voorkomen.
Van de 771.000 werknemers die in 2016 begonnen in een flexibele baan zat 54 procent een jaar later nog steeds in de flexibele schil: zij hadden in 2017 een flexbaan of zaten korte tijd zonder werk tussen twee flexbanen in. Dit meldt het CBS op basis van de meest recente stroomcijfers over werknemers in de flexibele schil.
Er is nog veel werk te verzetten voordat de Wet Arbeidsmarkt in Balans over – iets meer dan – twee maanden ingaat. Zo heeft een derde van het Nederlandse bedrijfsleven nog nooit van de WAB gehoord. Dit blijkt uit een onderzoek van CG Research in opdracht van Manpower Nederland onder 517 werkgevers en HR-verantwoordelijken. Van alle ondervraagden weet daarnaast de helft (49 procent) niet wanneer de nieuwe wet van kracht wordt.
Dat werkgeluk en werkstress lijnrecht tegenover elkaar staan, weten we inmiddels. Medewerkers ervaren dit als een toenemend probleem. Ze hebben het gevoel dat ze fulltime moeten presteren op maximaal vermogen. Hetzelfde wordt gevraagd van machines. Echter, het machinepark bij bedrijven wordt vaak beter onderhouden dan het belangrijkste kapitaal, de medewerker. Dat is op z’n minst opmerkelijk te noemen. De slimme technologie van tegenwoordig geeft managers de unieke kans om het werkgeluk op de werkvloer realtime te meten, de signalen op te pakken zodat hier perfect op in wordt gespeeld.
Werkgevers zetten in op flexibele werktijden, thuiswerken, meer opleidingsmogelijkheden en een à la carte loonpakket om talent aan zich te binden. Dit blijkt uit de Robert Half Salarisgids 2020, opgesteld op basis van onderzoek onder 200 Nederlandse CFO’s en 300 ‘hiring managers’ met wervingsbevoegdheid. Een derde van hen is bereid het salaris te verhogen en/of de secundaire arbeidsvoorwaarden te verbeteren als zij problemen ervaren met het vervullen van een vaste vacature.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling