Er is een omslag gaande op het werk van welvaart naar wellbeing. In deze veranderende behoefte van medewerkers wordt flink geïnnoveerd met werkprocessen zoals Holocaracy, Lean, Agile. Maar wat kunnen we leren van organisaties die worden geroemd als beste werkgever van Nederland? 3 eenvoudige lessen.
Werkstress leidt niet tot een burn-out als werknemers bevlogen zijn. Maar hoe zorg je voor bevlogenheid (engagement) in je organisatie? Enkele handvatten.
Zeg jij ‘ja’ terwijl je ‘nee’ wilt zeggen? Heb je moeite met ‘nee’ zeggen? Loop jij jezelf voorbij? Sta jij altijd klaar voor anderen, maar vergeet je jezelf? Ben je het zat, wil je veranderen, maar weet je niet hoe? Herken jij jezelf in een of meerdere van de voorgaande punten?
De wet DBA had de VAR-verklaring moeten vervangen. De wet DBA had het doel de balans tussen opdrachtgever en opdrachtnemer te herstellen. Opdrachtgevers kregen een jaar om de wet te implementeren, deze termijn is twee keer uitgesteld en inmiddels is het wetsvoorstel controversieel verklaard. Wat is de stand van zaken van de wetgeving rondom zelfstandigen?
Sinds drie jaar werken we bij B-lay, een dienstverlener gespecialiseerd in softwarelicenties, met zelfsturende teams. Dat begon eigenlijk per toeval. Toen de zoektocht naar een manager voor onze vestiging in Boekarest op niets uitliep, vroeg één van onze medewerkers of het geen goed idee was zónder baas te gaan werken. En zo begonnen we.
Als de vacaturetekst een wat al te hooggestemd beeld geeft van de aard en het niveau van de werkzaamheden en er onrealistische verwachtingen bij de sollicitant worden gewekt, kan er al snel na indiensttreding discussie ontstaan over de daadwerkelijke functie-inhoud. Wie is er dan verantwoordelijk? Is dat reden voor ontslag? Twee kantonrechters deden eerder dit jaar uitspraak over zo’n mismatch.
Bij een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd rust op de werkgever een aanzegverplichting. Deze verplichting houdt in dat de werkgever de werknemer schriftelijk uiterlijk een maand voordat de arbeidsovereenkomst van rechtswege eindigt, informeert over het al dan niet voortzetten van de overeenkomst.
Een werknemer in dienst op grond van de Wet Sociale Werkvoorzieningen (WSW) neemt na afloop van de werktijd zonder toestemming en zonder te betalen vier kleine plantjes mee van een tuincentrum. De gedragingen zijn geconstateerd op geregistreerde camerabeelden. De werkgever deelt aan de werknemer eerst de verdenking mede, waarop de werknemer hangende het onderzoek wordt geschorst. Een dag later vindt een persoonlijk gesprek plaats en wordt de werknemer op staande voet ontslagen.
Toen ik een maatwerktraining voor een commerciële binnendienst ging verzorgen, was er één medewerker die mij meteen opviel. Ik vroeg hem waar hij zoal tegenaan liep. Hij ging meteen los: “Ik kan nooit eens rustig mijn werk doen! Ik word de hele dag gebeld door collega’s, aan mijn eigen werk kom ik nauwelijks toe. En van bovenaf krijg ik steeds te horen dat ik mijn eigen targets niet haal.”
Of er nou een reorganisatie of fusie op stapel staat, nieuwe processen zijn ingevoerd of van medewerkers verwacht wordt dat ze zich commerciëler en proactiever opstellen: verandering brengt spanning met zich mee. Het vraagt vaak van mensen dat ze gewoontes, patronen en overtuigingen loslaten en dat roept al snel weerstand op. Om die te overwinnen en de verandering uiteindelijk te omarmen doorlopen mensen verschillende stappen. Het verandermodel van Prohaska maakt dat proces in één oogopslag inzichtelijk. In tijden van verandering, waarin werkstress op de loer ligt, is het dan ook een prima instrument om met medewerkers in gesprek te gaan.