Seizoen 2 van de Luizenmoeder is van start. De televisieserie over het reilen en zeilen van de school trok vorig jaar veel bekijks en was onderwerp van gesprek maandag op ’t werk. Terecht, want behalve dat de serie bijzonder vermakelijk is kunnen we ook veel leren van alles wat er gebeurt op de Klimop, en dat zal ook in seizoen 2 ongetwijfeld weer het geval zijn. Daarom hierbij de 5 lessen (en tevens een korte terugblik) omtrent organisatiecultuur van het eerste seizoen van de Luizenmoeder.
Ons jaarlijks nationaal eNPS onderzoek toont aan dat maar liefst 60% van de vrouwen en 13% van de mannen parttime werkten in 2017. In dit nationaal representatieve onderzoek, bestaande uit 1081 respondenten, meten we onder andere de employee Net Promotor Score (eNPS): in hoeverre medewerkers hun bedrijf aanbevelen aan derden.
Ondanks alle ontwikkelingen in het vakgebied, is de rol van HR in veel organisaties nog steeds beperkt. Zelfs met meer digitalisering, Agile werken en beter gebruik van HR Analytics lukt het HR vaak niet om echt impact te hebben. Hoe komt dit toch en wat kan HR doen om dit te veranderen?
De tv-serie De Luizenmoeder breekt het ene kijkcijferrecord na het andere. De aantrekkingskracht lijkt te zitten in een combinatie van herkenning en frustratie. Is er een link met hoe HR wordt ervaren binnen organisaties?
De arbeidsmarkt trekt aan en bedrijven zijn steeds vaker op zoek naar talentvolle, ervaren en gemotiveerde medewerkers. De keerzijde is dat deze medewerkers steeds meer te kiezen hebben en dan treedt het welbekende marktmechanisme in werking. Ofwel de vraag/aanbod dynamiek die ervoor zorgt dat de functie en dus de medewerker meer waard is. Maar zijn hogere beloningen wel de oplossing?
Talentmanagement gaat over het investeren in mensen in organisaties. Het doel is het behalen van optimaal rendement op talent. De invulling van talentmanagement in organisaties hangt in de praktijk af van wat men onder talent verstaat. En daar wringt de schoen nogal eens, want hoe er in organisaties naar talent wordt gekeken, is zeer uiteenlopend. Dit resulteert in de praktijk in verschillende talentstrategieën die door elkaar heen lopen. Een eenduidige visie op wat talent is, lijkt te ontbreken en daardoor gaan kansen verloren.
Het is zo’n onderwerp dat we allemaal kennen. We weten bij welke mensen in de organisatie financiële problemen zodanig opspelen dat de salarisadministratie er meerdere malen mee geconfronteerd werd. We gaan er zo discreet mogelijk mee om. Het is vooral een privékwestie toch?
Afgelopen zondag, 28 januari, was het Data Protection Day, een internationale dag gewijd aan het promoten van gegevensbescherming. Geen overbodige luxe als je nagaat dat een op de vijf Nederlandse bedrijven al te maken had met een hack of computervirus zoals uit cijfers van het CBS blijkt. Het goede nieuws is dat een goed security awareness-programma deze risico’s kan minimaliseren. Mits geleid door mensen met de juiste vaardigheden. En daar komt minder technische kennis bij kijken dan u misschien denkt.
Volgens sommigen een hype, volgens anderen (inclusief mijzelf) een onontbeerlijke way of working anno 2018: focus op werkgeluk.
Op dit moment staat zelfsturing en nieuw organiseren erg in de belangstelling. Zelfsturing sluit naadloos aan bij nieuw (dienend) leiderschap. Wat zijn in Nederland de belangrijkste spelers op dit gebied?
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling